Sintetičke matične ćelije krvi najavljuju revoluciju u transplantacijama koštane srži

T. B.
Vreme čitanja: oko 4 min.

Laboratorijski razvijene matične ćelije krvi, koje oponašaju embrionske ćelije, donose nadu za personalizovane tretmane dece obolele od leukemije i insuficijencije koštane srži. Naučnici otvaraju vrata kliničkim ispitivanjima i budućim terapijama

foto: pixabay.com

Naučnici su postigli značajan napredak u oblasti biomedicine, razvijanjem sintetičkih matičnih ćelija krvi koje mogu doneti revoluciju u lečenju poremećaja krvi, poput leukemije i insuficijencije koštane srži. Ove laboratorijski generisane ćelije imitiraju matične ćelije pronađene u ljudskom embrionu, omogućavajući kreiranje transplantabilnih ćelija krvi iz bilo koje pacijentove ćelije. Ova prekretnica ne samo da može spasiti živote dece, već pruža i rešenje za manjak donorskih ćelija, čime se otvaraju vrata personalizovanoj medicini, piše SciTech Daily.

Naučnici iz Melburna su postigli prvi svetski uspeh u kreiranju matičnih ćelija krvi koje veoma liče na one u ljudskom telu. Ova otkrića, koja predvodi Institut za istraživanje dečjih bolesti Merdok (MCRI), objavljena su 2. septembra 2024. godine u časopisu Nature Biotechnology. Prema istraživačima, ovaj proboj može dovesti do personalizovanih tretmana za decu koja boluju od leukemije i insuficijencije koštane srži, što je dugogodišnji izazov u medicini.

Matične ćelije krvi su osnova zdravog hematopoetskog sistema jer proizvode crvena krvna zrnca, bela krvna zrnca i trombocite. Međutim, do sada je bilo gotovo nemoguće razviti laboratorijske ćelije koje se ponašaju na način sličan prirodnim matičnim ćelijama iz ljudskog tela. Prema vanrednoj profesorki Elizabet Ng sa MCRI, novo istraživanje je prevazišlo ovu prepreku:

- Mogućnost da se bilo koja ćelija pacijenta pretvori u matičnu ćeliju, a zatim u posebno usklađene krvne ćelije za transplantaciju, imaće ogroman uticaj na živote ovih ranjivih pacijenata - istakla je ona.

Pre ove studije, razvijanje ljudskih matičnih ćelija krvi u laboratoriji koje bi mogle biti uspešno transplantirane u modele životinja nije bilo moguće. Istraživački tim MCRI-ja razvio je jedinstven postupak kojim su kreirali transplantabilne matične ćelije krvi koje gotovo savršeno imitiraju one u ljudskom embrionu. Ove ćelije imaju sposobnost da se diferenciraju i funkcionišu kao zdrava koštana srž, čime se postiže nivo uspeha uporediv sa transplantacijom ćelija iz krvi pupčane vrpce, koja se smatra zlatnim standardom u ovoj oblasti.

Pored toga, istraživanje je pokazalo da se ove ćelije mogu zamrznuti i čuvati, a zatim ponovo uspešno transplantirati, oponašajući proces očuvanja donorskih ćelija krvi. Ovo je od ključne važnosti, jer se na taj način omogućava priprema ćelija unapred za pacijente kojima su hitno potrebne.

Ovo otkriće otvara mogućnost lečenja širokog spektra poremećaja krvi. Profesor Ed Stenli iz MCRI naglašava važnost razumevanja razvoja krvnih ćelija i njihovog funkcionisanja. - Crvena krvna zrnca su ključna za transport kiseonika, bela krvna zrnca štite naš organizam od infekcija, dok trombociti omogućavaju zgrušavanje krvi. Razumevanje kako se ove ćelije razvijaju i funkcionišu je kao rešavanje složene slagalice - izjavio je Stenli.

S ovim saznanjima, naučnici mogu bolje razumeti poremećaje poput leukemije i insuficijencije koštane srži, a samim tim i razviti personalizovane terapije koje će ciljati specifične uzroke bolesti.

Foto: Alessandro Serranv= / AGF / Sipa Press / Profimedia

Jedan od primera koliko ovakvo istraživanje može biti značajno je priča o Riji, devojčici kojoj je sa samo 11 godina dijagnostikovana aplastična anemija, poremećaj u kojem telo prestaje da proizvodi dovoljno krvnih ćelija. Njena majka, Sonali Mahajan, opisala je kako je čitava porodica bila u šoku kada su dobili dijagnozu.

- Rekli su nam da Rija pati od insuficijencije koštane srži i da će morati da prima redovne transfuzije trombocita i krvi. Nakon neuspešnih terapija, lekari su preporučili transplantaciju koštane srži. Iako nije pronađen savršen donor, Sonali je na kraju postala donor svojoj ćerki, što je Riji spasilo život - ispričala je Sonali.

Međutim, nedostatak savršeno usklađenog donora doveo je do komplikacija tokom oporavka. Takvi izazovi sada bi mogli postati prošlost zahvaljujući novim mogućnostima stvaranja personalizovanih matičnih ćelija krvi.

Sonali ističe koliko bi ovakva istraživanja mogla promeniti živote porodica. - Ova istraživanja će biti blagoslov za mnoge porodice. To što bi jednog dana moglo postojati ciljani tretman za decu obolelu od leukemije i poremećaja koštane srži je zaista revolucionarno - rekla je ona.

Profesor Endru Elefanti iz MCRI naglašava da je sledeći korak kliničko ispitivanje ovih sintetičkih ćelija kod ljudi. Očekuje se da će prva faza ispitivanja, uz podršku vlade, početi u narednih pet godina.

- Transplantacija matičnih ćelija krvi je ključna za lečenje mnogih dečjih poremećaja, ali ne postojidgovarajući donor za svako dete. Razvijanje pacijent-specifičnih ćelija sprečilo bi mnoge komplikacije i smanjilo oslanjanje na donore - izjavio je Elefanti.

Pored toga, kombinacija ovih otkrića sa tehnologijama kao što je uređivanje genoma može omogućiti korekciju osnovnih genetskih uzroka poremećaja krvi.

Ovo otkriće predstavlja prekretnicu u oblasti medicinske nauke i donosi nadu milionima pacijenata širom sveta. Kroz dalja istraživanja i klinička ispitivanja, laboratorijski uzgojene matične ćelije krvi mogle bi postati standardna praksa u transplantacijama, spašavajući mnoge živote.

(Telegraf Nauka / SciTech Daily)