• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

DNK drevnih Izraelaca izvučen iz skeleta otkrivenih kraj Jerusalima: Naučnici sada ispituju poreklo Jevreja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U selu Abu Goš pronađena je opljačkana i delom uništena grobnica sa ostacima tela 10 osoba, piše Haaretz

  • 5

Naučnici su uspeli da, prvi put, izvuku DNK iz tela antičkih Izraelaca, koji su živeli u vreme prvog Solomonovog hrama, javio je Haaretz. Ovo dostignuće, sveti gral istraživanja izgubljenih civilizacija, omogućilo je otkriće porodične grobnice blizu Jerusalima.

U kolaboraciji arheologa i genetičara, dodaje Haaretz, uspešno je izvučen genetski materijal dve osobe, ali samo sa delimičnim informacijama jer je uzorak mali. To, ipak, daje nadu za dalja istraživanja o poreklu antičkih Izraelaca, njihovim vezama sa ranijim stanovnicima Levanta, kao i sa modernim Jevrejima.

Preliminarni rezultati iskopavanja i studije DNK trebalo je da budu objavljeni na konferenciji u sredu, ali je zbog rata koji trenutno besni na tom području sve odloženo.

DNK, arheolozi Foto: Shutterstock / SergioSH

Priča je počela 2018. kada je Jedinica za prevenciju krađe Izraelske uprave za antikvitete (IAA) otkrila grobnicu u selu Abu Goš, što je odmah kraj biblijskog naselja Kirjat Jerim, nekih 15 kilometara van Jerusalima.

Grobnica je bila teško oštećena, prvo izgradnjom, a zatim i pljačkama, pa su arheolozi pokušali da spasu šta se spasti može. Iako je samo deo grobnice očuvan, istraživači su otkrili oko 150 keramičkih posuda, kao i ostatke skeleta najmanje 10 osoba, objavili su arheolozi. Reč je o ostacima šestoro odraslih osoba, tri muškarca i tri žene, kao i četvoro dece, od kojih su troje bili bebe, a jedno adolescent.

Po keramičkih posudama utvrđeno je da je grobnica korišćena dugo, verovatno od 750. do 650. godine pre nove ere, a zahvaljujući natpisima je utvrđeno da je reč o Izraelcima.

- Samo otkriće grobnice, navodi Haaretz, izuzetno je važno jer malo ima pogrebnih ostataka iz tog vremena – rekao je Izrael Finkenstin, arheolog sa Univerziteta u Tel Avivu i Univerziteta u Haifi.

On je pozvan da vodi istraživanje grobnice.

- Pretpostavljamo da je ovo porodična grobnica i to grobnica pripadnika elite Kirjata Jerima. Članovi porodice su tu sahranjivani tokom dugog perioda. Ne znamo koliko je originalno bila velika jer je njen najveći deo uništen poslednjih godina – rekao je on za Haaretz.

Zajedno sa prof. Dejvidom Rajkom, genetičarem sa Harvarda, i matematičarem dr Arnijem Šausom, Finkelstin se bacio na pokušaj izvlačenja DNK iz ostataka nađenih u grobnici.

Tehnika izvlačenja genetskog materijala iz kostiju, zuba i drugih organa ljudi koji su živeli u Starom veku razvijena je tek pre oko 20 godina i značajno je napredovala. Ipak, retko je naći kosti koje su dovoljno očuvane da bi obezbedile bilo kakav genetski materijal, ali kada ga ima to omogućuje značajan pogled u prošlost.

Haaretz navodi da bi ovo moglo da pomogne u ispitivanju genetske istorije Jevrejskog naroda. Otkrilo bi se ko su bili drevni stanovnici kraljevstava Juda i Izrael, od kojih naroda vode poreklo i kako su povezani sa susedima poput Filistejaca, Edomita, Moavaca… Takođe, zanimljivo bi bilo ispitati njihove veze sa današnjim jevrejskim narodom.

Genetski materijal izvučen je iz ostataka jedne muške i jedne ženske osobe. Uzorak je mali, pa se detaljniji podaci očekuju tek nakon dugotrajnog proučavanja.

(Telegraf Nauka/Haaretz)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM(68)

    9. oktobar 2023. | 15:35

    A po čemu su Jevreji? Zato što su ostaci pronađeni kod Jerusalima?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>