Ruski arheolozi iskopali neverovatno blago – 1.800 srebrnih novčića, skandinavski krst, prstenje, perle...

Vreme čitanja: oko 2 min.

Riznica je iz poslednje četvrtine 10. veka i otkrivena je u Velikom Novgorodu

Foto-kolaž: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Ogromna količina srebrnih novčića i nakita iz poslednje četvrtine 10. veka otkrivena je prilikom iskopavanja ekspedicije Instituta tza arheologiju Ruske akademije nauka u Velikom Novgorodu. Do sada su samo tri riznice iz sličnog perioda otkrivene u Novgorodu, a ova četvrta, nazvana Voznesenski, najveća je – ima oko 1.900 predmeta i teška je oko 3 kilograma, saopštio je Institut za arheologiju.

Poređenja radi, prethodne riznice imale su između 11 i 101 novčića i 600 do 811 fragmenata, dodaju oni.

Foto: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Kako je nekad govorio Valentin Lavrentjevič Janjin, slavni istoričar, otkriće blaga u Novgorodu „uvek je poželjan, ali gotovo nerealan događaj“. Otkriće ove količine novčića i nakita iz prvih decenija postojanja grada je izuzetan događaj, navodi se u saopštenju.

Proučavanje iskopanog blaga tek će biti sprovedeno, ali je njegov naučni značaj za proučavanje rane istorije Novgoroda i stvaranja prvih ruskih država: prisustvo istočnjačkih, vizantijskih i zapadnjačkih novčića u jednoj riznici otkriva trgovačke kontakte koje su imali stanovnici grada. Istovremeno, novčići i nakit pomažu i u rekonstrukciji ceremonijalne ženske nošnje novgorodskog plemstva u vreme vladavine Vladimira I Velikog.

Deo iskopanog blaga... Foto: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Najveći deo novčića je sa Bliskog istoka i iz centralne Azije. Tu su dirhami iz Arapskog kalifata, zatim novčići iz Samanidskog carstva, kopije dirhama iz Volške Bugarske, sasanidske drahme, denarijusi nemačkog cara Otona I i novčići vizantijskog cara Konstantina VII Porfirogenita. Novčići su korišćeni kao ukrasi, zakačeni za ogrlice ili delove odeće.

Novčići u Novgorod stizali sa svih strana... Foto: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Osim novčića, kojih ima oko 1.800, pronađeni su i bronzani privezak, srebrni prstenovi, srebrni dugmići, ukrasi, veliki skandinavski krst, narukvice i minđuše, perle...

Predmeti imaju sličnosti sa drugim riznicama pronađenim u istočnoj Evropi i Skandinaviji.

Skandinavski krst... Foto: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Jedan od najvrednijih predmeta u riznici je skandinavski krst, koji predstavlja jedan od najranijih hrišćanskih predmeta u Rusiji.

Nikolaj Makarov i njegov zamenik Pjotr Gajdukov... Foto: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

- Arheolozi znaju za nekoliko krstova koji su datirani na drugu polovinu 10. veka: otkriveni su u pogrebnim odajama u Pskovu, Kijevu i Plisneku. Kontekst pokazuje veze između ovih predmeta i društvene elite, ali i vojničko-trgovačkog okruženja. Ovaj krst ukazuje da su se hrišćanski predmeti pojavili u Novgorodu pre neko što je Vladimir zvanično kršten i prihvatio hrišćanstvo – rekao je u saopštenju Nikolaj Makarov, direktor Instituta za arheologiju i potpredsednik Ruske akademije nauka.

On je dodao da je blago otkriveno kao rezultat istraživanja terena pre izgradnje novih zgrada.

(Telegraf Nauka)