„Mislio sam da su bakarne žice, a onda sam shvatio...“ Na padini planine pronađeno vikinško blago

Vreme čitanja: oko 2 min.

Narukvice su slične srebrnim ogrlicama koje su pronađene u Hjelmelandu 1769.

Vikinzi su, pre više od 1.000 godina, zakopali srebrno blago na padini planine u Ordalu, u Norveškoj. Arheolozi Univerziteta u Stavangeru konačno su to blago otkrili, saopštio je univerzitet.

- Ovo je nešto najveće što sam osetio u svojoj karijeri – rekao je Folker Demut, istraživač Arheološkog muzeja Univerziteta u Stavangeru.

Na dubini od oko 20 centimetara otkrivene su četiri teške srebrne narukvice sa različitim ukrasima, a pronašli su ih terenski arheolozi Mari Krogstad Samuelsen i Ola Tengesdal Ligre.

- Prvo sam pomislio da su u pitanju neke upletene bakarne žice, vrlo često zakopane na poljoprivrednom zemljištu. Ali kada sam shvatio da je nekoliko njih jedna do druge i da nisu bakarne, već srebrne, shvatio sam da smo pronašli nešto uzbudljivo – rekao je Ligre.

Farmer Tarn Sigve Schmidt je započeo izgradnju novog traktorskog puta duž planine na svojoj farmi. Arheolozi su pozvani da provere da li ima nekog nalazišta o kome treba posebno brinuti.

- Iskopavanje pokazuje da je ovde bila velika farma nekog od moćnih vikinga. Bilo je tu nekoliko kuća i prostor za životinje. Pronašli smo ostatke lonaca, zakovica, oštrica noževa i brusnih kamena za oštrenje alata. Ovde su imali punu kontrolu nad ulaskom u današnji Ordal – rekao je Demut.

Ispod poda male kuće koja je verovatno pripadala vikinškim robovima, zakopano je srebrno blago.

- Ovo je jedinstven nalaz, jer takve predmete veoma retko nalazimo upravo tamo gde su bili ostavljeni. Takvi vredni objekti se po pravilu otkrivaju na njivama. Pošto srebrna ostava nije pomerena, može nam dati potpuno novi pogled na život i društvo u vikinško doba – dodao je Demut.

Iskopavanje pokazuje da je farma u jednom trenutku bila spaljena, a to se poklapa sa periodom velikih nemira. Farma i srebrni nakit verovatno potiču iz 9. veka, smatraju arheolozi.

U Norveškoj u to vreme nisu postojali rudnici srebra, tako da je svo srebro koje su vikinzi koristili dolazilo iz inostranstva, bilo kroz trgovinu, kao poklon, ili kao deo plena na pljačkaškim ekspedicijama.

Narukvice su slične srebrnim ogrlicama koje su pronađene u Hjelmelandu 1769. Arheolozi za sada ne mogu isključiti da postoji veza između dva nalaza.

(Telegraf Nauka)