Napredna tehnologija stara 7.000 godina: Čamci iz kamenog doba otkrivaju tajne jedrenja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Analiza monoksila pokazuje da su napravljeni od četiri različite vrste drveta

Pojedini Evropljani su pre 7.000 godina plovili Sredozemnim morem koristeći veoma sofisticirane čamce. To je pokazalo istraživanje ostataka kanua otkrivenih kraj sela La Marmota, blizu Rima, navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu PLOS ONE.

Tokom iskopavanja na ovom mesu otkriveno je pet kanua napravljenih od izdubljenog drveta, monoksila, datiranih između 5700. i 5100. godine pre nove ere, navodi Phys.org.

Analiza ovih čamaca pokazuje da su napravljeni od četiri različite vrste drveta, što je neobično za slična nalazišta, kao i da imaju naprednu graditeljsku tehniku poput ojačanja.

Jedan kanu je povezan sa drvenim objektom u obliku slova T, sa rupama, pa je moguće da je služio za zatezanje kanapa povezanih sa jedrima ili nekim drugim nautičkim elementima. Ovo, kao i raniji eksperimenti sa rekonstrukcijom, pokazuju da su ovo bila plovila sposobna za mnogo toga. To dodatno pokazuju i kameni alati sa okolnih ostrva.

Monoksil napravljen 1998. Foto: Mlejnková Alexandra / ČTK / Profimedia

- Izdubljeni kanui u La Marmorti su izuzetni primeri praistorijskih čamaca i nautičkih sistema. Njihova veličina, kao i drugi elementi povezani sa njima, i raznovrsnost korišćenog drveta pokazuju da je ovo mesto značajno za bilo kakvu diskusiju o neolitskim plovilima u Mediteranu i o poreklu jedrenja – navodi se u studiji.

Kako se podseća, Radomir Tiči je sa svojim timom 1998. napravio repliku kanua iz Marmote i plovio je oko 800 kilometara Sredozemnim morem, od Italije do plaža Portugala, u projektu Monoksil II. Kasnije je to rađeno sa još jednim sličnim kanuom, u projektu Monoksil III.

(Telegraf Nauka / Phys.org)