• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Satelit otkriven u orbiti posle 25 godina: Izgubljenu letelicu detektovale Svemirske snage SAD

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Eksperimentalni „Infracrveni kalibracioni balon S73-7“ lansiran je 1974. kao deo KH-9 heksagon sistema

  • 1
Satelit Satelit S73-7 bio je deo KH-9 heksagon sistema... Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP / Profimedia

Eksperimentalni satelit lansiran 1974. već punih 25 godina neprimećen je leteo kroz svemir, a ponovo je otkriven prošle nedelje. Satelit S73-7 ili „Infracrveni kalibracioni balon“ pronađen je korišćenjem podataka Svemirskih snaga SAD, piše Gizmodo.

S73-7 poslat je u orbitu 10. aprila 1974. u okviru eksperimentalnog programa Ratne avijacije SAD. Prvobitno je bio deo takozvanog „heksagon sistema“ u okviru koga je veći satelit KH-9 heksagon nosio značajno manji, svega 66 centimetara široki S73-7, a zatim ga pustio u orbitu, na visinu od 800 kilometara.

Dok je bio u orbiti, originalni plan bio je da se ovaj satelit-balon naduva i preuzme ulogu kalibracije za udaljeni opremu. Misija je bila neuspešna jer još sedamdesetih nestao sa radara. Pronađen je, ali je onda krajem devedesetih ponovo nestao. Sada ga je otkrila 18. eskadrila za kontrolu svemira.

- Problem je što je moguće da ima veoma mali radarski presek. Možda je deo koji prate deo balona koji se nije uključio kako treba, pa pošto nije od metala ne prikazuje se dobro na radaru – rekao je za Gizmodo Džonatan Mekdauel, astrofizičar Centra za astrofiziku Harvarda i Smitsonijana.

Satelit Eksplozija rakete Titan 34D nakon što je odnela u svemir KH-9 heksagon... Foto: Hanan Isachar / Alamy / Alamy / Profimedia

Nije lak zadatak identifikovati svaki predmet u orbiti, gde je oko 20.000 predmeta u ovom trenutku. Praćenje svih tih predmeta je nezgodno, dodaje. Postoje senzori koji daju informacije i postoji katalog satelita, ali većina objekata nema odašiljač sa svojim identitetom, već se prate orbite i poklapaju.

- Ako nestanu jedan ili dva objekta, to nije veliki rizik. Ali potrebno je raditi taj posao što je bolje moguće – rekao je Mekdauel.

(Telegraf Nauka / Gizmodo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>