• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Konačno objavljene tačne brojke: Letelica NASA sa asteroida Benu donela 121,6 grama materijala

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oko 70 odsto ovog materijala će biti očuvano za buduća istraživanja

  • 0
Oziris-reks Prva fotografija glave kapsule... Foto: Erika Blumenfeld & Joseph Aebersold/NASA

Svemirska letelica Ozirirs-reks američke agencije NASA donela je 121,6 grama materijala sa asteroida Benu kada se vratila na Zemlju 24. septembra 2023. To je najveća količina uzorka sa asteroida i dvostruko je veća od količine koja je bila očekivana da bi se misija smatrala uspešnom, objavila je NASA.

Proces vađenja donetog materijala iz sonde počeo je u oktobru, ali je onda zaustavljen jer su dva problematična šrafa blokirala završetak misije vredne 1,6 milijardi dolara. Šrafovi su uspešno uklonjeni tek u januaru ove godine. Tada je u kontejneru otkriveno 51,2 grama materijala. U spoljnom delu kapsule još ranije je otkriveno i izmereno 70,3 grama materijala.

Oko 70 odsto ovog materijala će biti očuvano za buduća istraživanja širom sveta. Deo je već stigao u laboratorije partnera NASA.

Misija Oziris-reks trajala je 7 godina, 4 meseca i 1 dan i prešla je 6,21 milijardu kilometara. Kapsula je stigla do asteroida Benu, na njemu je provela 889 dana, a zatim se vratila na Zemlju, na koju je sletela 24. septembra 2023. Planetary Society navodi da ova misija košta ukupno 1,16 milijardi dolara.

Šta su do sada naučnici govorili o uzorcima

- Definitivno imamo hidrirane, organske ostatke iz ranog Sunčevog sistema, što je baš ono što smo se nadali da ćemo dobiti još kada je misija osmišljena. Očekujem da će kosmohemijska zajednica zdušno da se baci na ovo. Sve čestice su veoma tamne i imaju grbave kamenčiće prečnika od milimetra do centimetra sa teksturom nalik karfiolu. Kače se za sve što ih dodirne – rekao je sredinom decembra Dante Loreta, glavni istraživač misije Oziris-reks, na konferenciji Američke geofizičke unije u Kaliforniji.

NASA je krajem novembra poslala u Prirodnjački muzej u Londonu „kašičicu“ tamne prašine i granula prikupljenih sa asteroida Benu.

- Ovo je 100 miligrama čiste lepote. Donacija je mala, ali dovoljna. Ovo je samo kašičica materijala, ali zamislite kašičicu šećera i koliko u njoj ima pojedinačnih zrna. Tako ćemo proučavati ovaj materijal, zrno po zrno. Pred nama je možda ceo život rada na tome – rekla je nakon preuzimanja uzoraka prof. Sara Rasel, naučnica iz Prirodnjačkog muzeja Londona, za BBC.

(Telegraf Nauka/NASA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>