• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Misija propala! Najmoderniji britanski satelit „radio fantastično“ 6 meseci, a onda je samo stao

Vreme čitanja: oko 1 min.

Inovativna klimatska letelica HotSat-1 ima komercijalni termalni senzor najveće rezolucije koji je snimao i predmete od 3,5 metara, ali je prestao da radi

  • 0
HotSat-1 HotSat-1 lansiran u orbitu u junu... Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Inovativni britanski klimatski satelit HotSat-1 prestao je da radi samo šest meseci nakon lansiranja, javio je BBC. Ova letelica je poslata u orbitu da mapira gubitak temperature i energije zgrada i radila je dobro dok kamera iznenada nije prestala da radi početkom nedelje.

Kompanija iza satelita - SatVu - ne očekuje da će uspeti da ponovo pokrene kameru iako su inženjeri i dalje u kontaktu sa njim.

Međutim, satelit je potpuno osiguran i zamena će biti poslata u orbitu 2025.

- Satelit je radio fantastično, podaci su bili odlični, a korisnici uzbuđeni. To što je sve stalo je frustrirajuće, ali smo dokazali princip i to nam daje dobru poziciju za budućnost – rekao je Entoni Bejker, izvršni direktor kompanije, za BBC.

HotSat-1 imao je komercijalni termalni senzor najveće rezolucije, što mu je omogućilo da prati toplotu i hladnoću na Zemlji, pa čak i na predmetima širokim svega 3,5 metara.

Ideja je bila da se identifikuju svojstva koja razbacuju energiju i da se upozore vlasnici kako bi sačuvali novac, ali i smanjili zagađivanje.

(Telegraf Nauka/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>