• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Kretala se graciozno, kao anđeo okeana“: Ušli u vodu i doživeli iskustvo života - videli magiju

Vreme čitanja: oko 2 min.

„U tirkiznim vodama Tonga imali smo jedan od najređih i najneverovatnijih momenata koje naša planeta može da ponudi“

  • 0
Beli grbavi kit Ilustracija: Daisuke Kurashima / Alamy / Alamy / Profimedia

Grupa plivača iz organizacije Okeanski kulturni život (OCL) imala je sreću da u vodama oko Tonga doživi „iskustvo života“. Oni su videli prizor kakav se retko viđa – potpuno belo mladunče grbavog kita.

- U tirkiznim vodama Tonga imali smo jedan od najređih i najneverovatnijih momenata koje naša planeta može da ponudi: plivanje sa belim grbavim kitom – naveli su fotograf Met Porteus i Okeanski kulturni život na Instagramu.

- Njeno sjajno belo telo kretalo se graciozno kroz plave dubine, uz zaštitu majke, kao živa legenda, kao anđeo okeana. Ovo je više od susreta – privilegija, kratak pogled na svet koji je malo ljudi videlo. Ali magija je bila veća od njene lepote. Pre nego što smo se približili, naš vodič Džono Alen uradio je nešto što je na prelep način oblikovalo sledećih nekoliko minuta dok je on nežno plesao u okeanu, imitirajući pokrete majke i zadobijajući njeno poverenje dok nas je posmatrala pratnja grbavih kitova – navodi se u postu u video-snimke i fotografije ovog susreta.

- Majka, koju je smirila Džonova smirujuća energija, lagano je podigla mladunče do površine dozvojavajući mu da ima interakciju sa nama. Posmatranje ove tihe komunikacije delovalo je kao deo drevnog rituala, mosta razumevanja između vrsta – naveli su oni u postu i dodali:

- Ovo je podsećanje da je poštovanje prvi korak u povezivanju sa ovim veličanstvenim bićima. Okean je osetljiv svet, a susreti poput ovog su dragoceni poklon. Hajde da zaštitimo budućnost naše planete.

Belo mladunče prvi put je primećeno u avgustu. Reč je ženki nazvanoj Mahina, što znači Mesec na tonganskom jeziku. To je prvi beli kit rođen u vodama oko Tonga, naveo je OCL za IFLScience.

Oni navode da se veruje da Mahina ima leucizam, stanje prilikom kojeg želije kože gube pigmentaciju, jer mladunče ima crne oči, a životinje koje pate od albinizma obično imaju crvene ili roze oči.

Međutim, i Migalu, beli grbavi kit iz voda Australije, ima tamne oči, ali kada je analiziran njegov DNK otkriveno je da ipak ima albinizam, a ne leucizam.

(Telegraf Nauka/IFLScience)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>