• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Džinovski čuvar prašume: Golijat-tarantula šokira impresivnom veličinom

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Najveći pauk na svetu, golijat-tarantula, živi u amazonskoj prašumi, izaziva strah i divljenje svojom veličinom i snagom

  • 0
Theraphosa blondi Džinovski pticožder ili Theraphosa blondi... Foto: Christine Steimer / DPA / Profimedia

Pauci postoje u svim veličinama i s određenim telesnim razlikama u zavisnosti od evolutivnog prilagođavanja okolnostima svog životnog staništa i navika. Od malenih i inteligentnih pauka skakača koji se često susreću u našoj neposrednoj okolini po toplom vremenu, do džombastih i izuzetno smrtonosnih Herkula, piše IFL Science. Ova neobična stvorenja su nanovo opisivana kroz istoriju i imaju u svim vremenima jak uticaj na ljudsku psihu samim tim i na pop kulturu i naučnu fantastiku. Ali ostavimo to po strani, i postavimo pitanje, koji je trenutno najveći pauk na svetu?

Ući u ovu problematiku nije lako, s obzirom na to da mnogi osmonogi predatori imaju slične dimenzije, a da stvar zakomplikujemo dalje, pokazuju izraženi polni dimorfizam. Za razliku od sisara i ptica, kod kojih su mužjaci često fizički veće jedinke, kod paukova je to obrnuto. Ženke su veće, zbog većeg reproduktivnog aparata koji im omogućava veću brojnost potomstva.

Uopšteno, pauke možemo podeliti u dve podgrupe, Araneomorphae koji čine 90 procenata svih pauka, poput skakača, lovaca i baštenskih paukova koji pletu nepravilne mreže, čija su glavna karakteristika helicere (očnjaci) koji su poput klješta okrenuti jedni ka drugima. Drugu grupu čine drevni pauci podreda Mygalomorphae. U nju ulazi nekih 3.000 vrsta koje uključuju i tarantule, i smrtonosne sidnejske atrakse koji pletu svoju mrežu u vidu levka. Oni se od araneomorfa razlikuju po nadole usmerenim helicerama, i smatraju se primitivnijim, jer su ostali relativno neizmenjeni milionima godina.

Golijat-tarantula

Po masi i veličini, najveći pauk na svetu je golijat-tarantula (Teraphosa blondi), zapravo ženka ove vrste koja može da poraste do veličine šteneta. Smatra se da je ovaj tarantulin rođak ime dobio još u 19. veku prema gravuri koja predstavlja pauka koji proždire kolibrija, što je dovelo do toga da se čitav rod Theraposa nazove pticožderima. Neki drugi pak smatraju da su ime pauci dobili još daleko ranije jer su pronalaženi u mrežama ptići (verovatno ispali iz gnezda), što je dovelo do toga da se pomisli kako su oni plen pauka.

Međutim, ime ove vrste može nas dovesti u zabludu, jer glavno jelo na meniju ovog gorostasa su zapravo larve insekata kao i veliki insekti, ponekada po koji vodozemac poput malih žaba i nekada sitnih glodara.

Smrtonosan za male životinje, otrov golijat-tarantule je bezopasan za ljude. Štaviše, ljudi su vrlo štetni za golijata, koji naseljava amazonsku prašumu, jer se smatra da je delikates pečen u lišću banana.

Poput mnogih pauka, i golijat-tarantula je isključivo noćna životinja, i slabovid je, što znači da se oslanja na taktilno čulo preko veoma osetljivih dlačica na njegovom telu. One beleže vibracije i usmeravaju pauka ka sledećem obroku. Pored impresivne veličine i njihov životni vek je veoma dug. Ženka golijata može poživeti i dvadeset godina, za razliku od mužjaka koji doživi između tri i šest godina. Za razliku od drugih tarantula koje teraristi rado uzgajaju, golijat je nezgodne naravi i može opasno da ujede i nanese povrede svojim očnjacima.

Džinovski lovac

Neko može reći da golijat nije najveći pauk, i ne bi pogrešio mnogo, naročito kada pogledamo raspon nogu. Džinovski lovac (Heteropoda maxima) je stanovnik Azije, a njegovi rođaci iz velike grupe „lovaca“ su rasprostranjeni i u Australiji, Africi i Latinskoj Americi. Karakteriše ih to što ne pletu mreže za lov, već vrebaju u zasedi da zaskoče plen.

Uzevši sve u obzir, titula najvećeg osmonošca ide Golijatu. Sa rasponom nogu od 28cm, dužinom od 13 centimetara i težinom od 175 grama teško da će mu ko osporiti prvo mesto. Međutim, ako volite da vam pauk bude kao maneken, mužjak džinovskog lovca pobeđuje zbog najdužih nogu (iako sitnijeg tela od ženke), koje su raspona 30 centimetara. Međutim njegovo sitno telo je svega 5 centimetara u dužinu i teži 167 grama.

Postojbina atlete iz našeg dvojca je Laos, gde ovaj brzi lovac živi u pećinama i drugim tamnim mestima, vrebajući insekte, po kog guštera ili malog glodara. Otrov im je bezopasan za ljude. Zanimljivost vezana za ovog lakonogog pauka je da trče brzinom od jednog metra po sekundi!

Još impresivnih paukova

Rođaci golijat-tarantule, brazilski ružičasti pticožder (Lasiodora parahybana) i rozonogi golijat (Theraposa apophysis) među najvećim su vrstama na svetu. Raspon nogu im je takođe 28 centimetara, ali nijedan ne postiže veličinu tela niti težinu našeg šampiona.

Nešto manji su i Herkul (Hysterocrates hercules) i kraljevska tarantula (Pelinobius muticus), sa rasponom nogu od (samo) 20 centimetara, ali oni su najveći pauci Afrike.

Još jedan južnoamerički gorostas sa rasponom nogu od 25 centimetara je crveno-braon tarantula (Grammostola anthricina). Iako prelepa, ova tarantula ima ozbiljan otrov koji može naškoditi ljudima, ali je bez obzira na to poznata po svojoj mirnoći i flegmatičnosti.

I na kraju, otkrivena tek 2009. i katalogizirana 2012. godine, Poeciloteria rajaei pegava zver iz Šri Lanke je ponela naziv „tarantule veličine lica“. Zaista, ako bi vam se jedna od njih poput „Osmog putnika“ našla na licu, svojim nogama od 28 centimetara bi vam zaista prekrila većinu lica. Nažalost, za sve ove čudesne džinove čovek je neprijatelj broj jedan, jer krčenje prašuma ugrožava njihovo stanište, i mnogi se izmeštaju, u druge sredine gde dolaze sve više u kontakt sa ljudima koji se zbog arahnofobičnosti i sujeverja retko kad dobro završava za ove fantastične artropode.

(Telegraf Nauka / IFL Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>