• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

8 očiju, 8 nogu i genitalije koje liče na bokserske rukavice: Ovako izgleda stvorenje otkriveno u mraku pećine

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U pećini Baijan u Kini pronađena dosad nepoznata vrsta pauka

  • 0

Kada su naučnici upalili svetla u pećini u jugoistočnoj Kini, stvorenje sa osam očiju ispuzalo je iz skloništa. Uprkos tome što je bilo malo, životinja je privukla pažnju istraživača i ispostavilo se da je reč o novoj vrsti paukova, piše Phys.org.

Naučnici su u pećinu Baijan ušli 2020, ali su tek sad u žurnalu ZooKeys objavili rezultate istraživanja o novoj vrsti koju su nazvali Floronia huishuiensis ili patuljasti pauk iz Huišuija.

- Ispod velike stene pronađena su 4 mala pauka. Dugi su svega 2,5 milimetara, imaju 8 očiju, 8 žuto-braon nogu i mermerno crno i belo telo - naveli su naučnici.

Mužjaci ovog patuljastog pauka imaju specifične genitalije poznate i kao pedpalpi. Reč je o kratkim dodacima koji funkcionišu i kao organi za dodir i organi za razmnožavanje.

Fotografije iz blizine pokazuju da „pedipali liče na bokserske rukavice“, piše u studiji, a istraživači opisuju da jedan njihov deo izgleda kao kuka.

Floronia huishuiensis otkriven je u pećini, na udaljenosti od između 10 i 20 metara od ulaza, navodi se u studiji. Mreže pletu ispod stena.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>