• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mislilo se da to mogu samo ljudi, sad otkriveno nešto neverovatno: Bumbari iznenadili naučnike

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ispitivanje pokazalo da ovi insekti mogu da prenose znanje jedni drugima

  • 0
Bumbar Bumbari prenose znanje jedni drugima... Foto: Ren_mch/Pixabay

Bumbari su iznenadili naučnike – demonstrirali su da imaju sposobnost da jedni od drugih uče složene zadatke, pokazalo je istraživanje tima sa Univerziteta „Kraljica Meri“ u Londonu. Dosad se mislilo da je ovo napredno društveno učenje jedinstveno za ljude, ali sad postoje indicije da i ovi insekti imaju visok nivo kognitivne sofisticiranosti i da su sposobni za kumulativnu kulturu.

Tim, koji su predvodili dr Alis Bridžis i Lars Čitka, profesori Univerziteta, osmislio je zadatak od dva koraka, a da bi ga rešili bumbari smu morali da izvedu dve različite akcije jednu za drugom i tako dobiju slatku nagradu na kraju, navodi se u saopštenju Univerziteta. To nije bio jednostavan zadatak, pa da bi bumbari to naučili morala je da bude dodata nagrada i na pola puta. Kada su bumbari naučili da dođu do krajnje nagrade, ova privremena je oduzeta, ali je znanje ostalo.

Iznenađenje za naučnike bilo je što, dok su se pojedinačno bumbari mučili da nauče ceo proces, oni koji su posmatrali bumbara-demonstratora naučili su oba koraka bez privremene nagrade.

Ova studija demonstrira da bumbari imaju nivo društvenog učenja izvan individualnih kapaciteta – to je sposobnost za koju se mislilo da je ekskluzivno ljudska.

- Ovo je ekstremno težak zadatak za bumbare. Moraju da nauče dva koraka da bi dobili nagradu, a da za prvi zadatak ne dobiju nagradu. Inicijalno smo morali da treniramo bumbare-demonstratore sa privremenom nagradom da bi sve naučili, što naglašava kompleksnost zadatka. Međutim, drugi bumbari su naučili celu sekvencu posmatrajući demonstatore, čak i bez nagrade za prvi korak. Kada bismo pustili bumbare da pokušaju da reše zadatak sami, bez demonstatora i privremene nagrade, nisu uopšte uspevali u tome – rekla je dr Bridžis.

Ovo otkriće otvara uzbudljive mogućnosti za shvatanje pojave kumulativne kulture u životinjskom carstvu. Kumulativna kultura predstavlja postepenu akumulaciju znanja i veština kroz generacije, što dovodi do razvijanja složenog ponašanja.

Sposobnost bumbara da nauče ovako kompleksan zadatak od demonstratora pokazuje putanju kulturne transmisije i inovacija veću od individualne sposobnosti učenja.

Bumbari i igra Foto: Shutterstock

- Ovo je izazov za tradicionalno shvatanje da samo ljudi mogu od drugih da uče složene zadatke koje ne mogu sami da nauče. To daje fascinantnu mogućnost da su mnogi od najneverovatnijih poduhvata socijalnih insekata, poput arhitekture gnezda kod pčela i osa ili poljoprivredne navike mrava, inicijalno širenje kopiranjem inovatora pre nego što su postali deo specifičnog ponašanja cele vrste – rekao je prof. Čitka.

Ovo revolucionarno istraživanje otvara nove mogućnosti za shvatanje životinjske inteligencije i evolucije društvenog učenja.

(Telegraf Nauka / Queen Mary University of London)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>