• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Orka snimljena kako baca delfina visoko u vazduh učeći dete da lovi (GALERIJA)

D. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Video je snimljen ove nedelje kod obale San Dijega – kit ubica uči svoje mladunče kako da lovi udarajući delfina glavom tako da se nekoliko puta prevrne u vazduhu.

  • 0

„Orka uhvati delfina, ali ga pusti nakon što je savladan jer više nije toliko brz, i dovede malu orku da pokuša sama da ga uhvati“, kaže Domenik Bjađini, autor snimka, osnivač društva za posmatranje kitova. „Taj nivo komunikacije i razumevanja – kao da gledate porodicu“.

Grupa od šest orki je primećena kod obale San Dijega. Bjađini kaže da je lov trajao oko 30 minuta, što je mnogo duže od prosečnog lova kitova ubica, pošto su učili mlade, prenosi Yahoo.

Kao jedan od alfa predatora u okeanu, kit ubica uključuje svoju ogromnu veličinu i brzinu u strategije lova. Uobičajeno je za njih da uspore plen kako bi demonstrirali lov mladuncima.

Kitovi ubice se mogu kretati brzinom od 40 kilometara na sat. Udariti delfina tako jako da iskoči toliko visoko iz vode – sila je strahovita. Snimljena orka je tako mlada da je njen beleg oko očiju žut, a ne beo.

Odakle su ti kitovi došli?

Radi se o orkama iz istočnog tropskog Pacifika, koje obično žive u vodama Meksika i Centralne Amerike. Retko se viđaju u slično toplim, mirnim vodama južne Kalifornije.

Velika populacija delfina u toj oblasti verovatno nije baš navikla da bude plen kitova ubica.

„Pokušavamo da objasnimo gostima da ono što kitovi rade delfinima, iako može ponekad biti prilično gadno, jeste normalno i zdravo“, rekao je Bjađini. „To znači da naš ekosistem funkcioniše kako treba“.

Ipak, on često izbacuje delove snimaka koji su previše krvavi da bi se izbegla preterana senzacionalizacija nasilja prilikom lova.

Orke proslavljaju uspešan lov

Nakon lova, orke su počele da se približavaju čamcima i isturaju glave iz vode kako bi videle šta se dešava – ponašanje poznato kao špijunsko poskakivanje.

Kod kitova ubica je nakon uspešnog lova uobičajeno društvenije ponašanje, pošto proslavljaju i često prave cik-cak, napred-nazad pokrete u vodi.

Od 2020, interakcije između orki i ljudskih plovila se povećavaju, iako nisu zabeležene smrti ili povrede kod ljudi. To je izazvalo popularnost izraza „ratovi orki“ u društvenim medijima, koji se odnosi na fiktivni sukob između ljudi i kitova ubica.

Opasnosti masovnog posmatranja kitova

Bjađini kaže da je bilo 12-15 čamaca u vodi oko orki koji su pokušavali da zabeleže taj redak prizor. Previše čamaca sa neiskusnom posadom oko jata orki predstavljaju rizik od ometanja lova ili potencijalnog sudara.

Smernice Nacionalne okeanske i atmosferske administracije (NOAA) za zaštitu morskih sisara određuju da bi čamci trebalo da budu udaljeni oko 100 metara od orki.

(Telegraf Nauka/Yahoo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>