• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vampirska veverica, verovalo se, ubija jelene i jede kokošja srca i jetru, a onda je otkrivena istina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rheithrosciurus macrotis je dvostruko veća od običnih veverica, ima džinovski rep 30 odsto veći od tela i ekstremno oštre zube

  • 1

Vampirska veverica ili Rheithrosciurus macrotis, vrsta koja živi u šumama Bornea, ima džinovski rep i ekstremno oštre zube, dugo je smatrana jednom od najmisterioznijih i najstrašnijih životinja – u folkloru naroda Dajak pričalo se da ona može da ubije jelena kako bi mu isisala krv i prodždrala creva, a da često kolje kokoške i jede njihova srca i jetru. Međutim, ispostavilo se da to baš i nije istina.

Istraživači su 2020. uspeli da pokažu da ove vampirske veverice, čiji rep je 30 odsto veći od tela, nisu krvožedni mesožderi, već da su njihovi zubi evoluirali tako da mogu da jedu ekstremno čvrste semenke, piše LiveScience.

- Reč je o semenkama koje su toliko čvrste da bi jak čovek sa čekićem morao ozbiljno da se napne da bi je razbio – rekao je vođa te studije Endrju Maršal, biološki antropolog sa Univerziteta u Mičigenu, za IFLScience u vreme objavljivanja studije.

- Na prostoru na kome žive ima mnogo različitih vrsta. To bi značilo da je i takmičenje za hranu bilo veoma intenzivno i da su sve vrste morale da se specijalizuju. Veoma čvrsta zrna koja ove veverice jedu nisu dostupna nijednoj drugoj vrsti – rekao je on.

Uprkos tome, njihovo biogeografsko poreklo je enigma, dodao je on.

- Vrlo su blisko povezane sa južnoameričkim vevericama i čini se da su se odvojile od njih pre 8 miliona godina. Veruje se da su morale da postoje u Severnoj Americi ili Aziji, ali ne postoji nijedan fosil niti potomak na tim mestima. Zbog toga je to i dalje zagonetka – rekao je Maršal.

Vampirska veverica je dvostruko veća od obične veverice. Duga je 35 centimetara, a žbunasti rep dugačak je još 30 centimetara. Kada se kreće, pufnasti rep krije telo i ona deluje veće nego što jesu, verovatno da bi zbunile predatore.

(Telegraf Nauka/LiveScience/IFLScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>