• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Medicinske pijavice se vraćaju u škotska brda

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cilj projekta je da se stotine pijavica puste u jezera i potoke nakon viševekovnog gubitka staništa i eksploatacije.

  • 0

Medicinska pijavica je jedan od najmanje omiljenih lovaca u prirodi. Naoružane sa tri snažne uklopljene vilice i željom za krvlju, one će gladno plivati prema ljudima, jelenima ili stoci koji se nađu u njihovim jezerima radi kupanja, ribolova ili pića.

Ipak, ovaj mali predator je u centru pažnje programa repopulacije u maloj laboratoriji u Škotskim gorama, u parku divljih životinja najpoznatijem po polarnim medvedima, divljim mačkama i vukovima, piše Guardian.

Naučnici su uhvatili 14 pijavica iz jezera u blizini Obana na zapadnoj obali – jednog od samo tri mesta u kojima su preživele u Škotskoj – i nadaju se da će razmnožavanje početi sledeće godine.

Medicinska pijavica, Hirudo medicinalis, jedna je od 37 prioritetnih vrsta pod zaštitom državnog konzervacionog programa „Vrste na ivici“, pored mnogih biljaka, leptira, ptica, šišmiša i buba.

Najveća od 17 vrsta pijavica koje žive u Ujedinjenom Kraljevstvu, medicinska pijavica je postojala u velikom broju dok lekari krajem 18. veka nisu postali zainteresovani za njihove medicinske upotrebe.

Pre razvoja savremene medicine, lekari su verovali da puštanje krvi pomoću pijavica može pomoći balansiranju telesnih „sokova“ radi lečenja bolesti. Sakupljane su u milionima i izvožene u ogromnim količinama. Žene su golonoge ulazile u vodu kao mamci, a smatra se da su neke od njih postale malokrvne. Grnčarske firme su proizvodile specijalne tegle za pijavice u bolnicama.

Čak i kad se njihova eksploatacija smanjila početkom 20. veka, gubitak životne sredine je doveo njihove populacije skoro do ekstinkcije u velikom delu Ujedinjenog Kraljevstva. Potrebna su im plitka, toplija jezera sa bujnom vegetacijom, priličnom populacijom vodozemaca za ishranu i kamenim zonama za polaganje jaja.

Pijavice se ponovo koriste u Ujedinjenom Kraljevstvu prilikom operacija pošto njihovi prirodni antikoagulanti pomažu da krv nastavi da se kreće. Koristi se mediteranska varijanta Hirudo verbana. Hirudo medicinalis je zaštićena zakonom i ne sme se skupljati bez specijalne dozvole, te se ne može koristiti u medicinske svrhe.

Engleska i Vels imaju oko 18 izolovanih populacija, koje su takođe u fokusu konzervacionih programa.

„Ako obnavljamo magafaunu poput vukova i risova, trebalo bi da obnavljamo i njihove parazite. To je deo paketa očuvanja zdravih ekosistema“, kaže konzervacionista Krejg Makadam.

Pijavice nisu harizmatične kao suri (zlatni) orlovi i dabrovi ili divlje mačke, priznaje Helen Tejlor iz Kraljevskog zoološkog društva Škotske. Društvo razmnožava i mnogo manje glamurozne vrste ugroženih beskičmenjaka u laboratoriji u Gorskom parku kod gradića Kingjusi, uključujući pijavice, muve, moljce i puževe.

Radi se sa oba kraja spektra – jedno ne može bez drugog. Pristup ekosistemu mora biti celovit.

(Telegraf Nauka/Guardian/D.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>