• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Topljenje antarktičkog morskog leda izaziva katastrofalan reproduktivni neuspeh za carske pingvine

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kolonije carskih pingvina doživele su neviđen reproduktivni neuspeh u oblasti Antarktika, gde je došlo do totalnog nestanka morskog leda 2022. Ovo otkriće podržava predviđanja da će više od 90% kolonija carskih pingvina biti gotovo izumrlo do kraja veka, s obzirom na trenutne tendencije globalnog zagrevanja.

  • 0

Antarktik, led, topljenje leda Foto: Pixabay.com
Istraživači su u novoj studiji razmatrali visoku verovatnoću da nijedan mladunac nije preživeo iz četiri od pet poznatih kolonija carskih pingvina u centralnom i istočnom Belingshauzenovom moru. Naučnici su proučili satelitske snimke koji pokazuju nestanak moskog leda na mestima za razmnožavanje dosta pre nego što bi mladunci razvili nepromočivo perje, piše Science Daily.

Carski pingvini su zavisni od stabilnog morskog leda koji je čvrsto povezan sa obalom tokom najvećeg dela godine, od aprila do januara. Kad stignu na izabrano mesto za razmnožavanje, pingvini polažu jaja tokom antarktičke zime od maja do juna. Mladunci se izlegnu posle 65 dana, ali ne dobiju perje do leta, između decembra i januara.

Početkom decembra 2022, nivo antarktičkog morskog leda bio je jednak prethodnom najnižem svih vremena iz 2021. Najveći gubitak je zabeležen u centralnoj i istočnoj oblasti Belinghauzenovog mora, zapadno od Antarktičkog poluostrva, gde je zabeležen nestanak 100% morskog leda u novembru 2022.

„Nikad nismo videli neuspeh carskih pingvina da se razmnožavaju, u ovoj razmeri, tokom jedne sezone. Nestanak morskog leda u ovom regionu tokom antarktičkog leta učinio je malo verovatnim da raseljeni mali pingvini prežive“, kaže glavni autor studije dr Piter Fretvel. „Znamo da su carski pingvini veoma ranjivi na zagrevanje klimata – i trenutni naučni dokazi sugerišu da će ekstremni nestanak morskog leda kao što je ovaj postati češći i rasprostranjeniji“.

Od 2016, Antarktik je doživeo četiti godine sa najnižim nivoom morskog leda u 45-godišnjoj satelitskoj evidenciji, sa dva najniža godišnja novoa u 2021/22 i 2022/23. Između 2018. i 2022, 30% od 62 poznate kolonije carskih pingvina na Antarktiku pretrpelo je delimičan ili totalan nestanak morskog leda. Iako je teško odmah povezati određene ekstremne sezone sa klimatskim promenama, dugoročnije smanjenje nivoa morskog leda se očekuje na osnovu trenutnih generacija klimatskih modela.

Razumevanje kolonija carskih pingvina

Carski pingvini su ranije reagovali na nestanak morskog leda tako što bi otišli na stabilnija mesta naredne godine. Međutim, naučnici kažu da ta strategija neće funkcionisati ako sredine sa morskim ledom budu pogođene širom čitavog regiona.

Populacije carskih pingvina nisu nikad bile predmet lova velikih razmera, gubitka životne sredine, prekomernog ribolova ili drugih antropogenih interakcija u moernom dobu. Neobično za neku vrstu kičmenjaka, klimatske promene se smatraju jedinim bitnim faktorom koji utiče na dugoročnu promenu njihove populacije. Nedavni pokušaji da se predvide tendencije populacije carskih pingvina na osnovu prognoze nestanka morskog leda dali su mračnu sliku, pokazujući da će, ako se sadašnje stope zagrevanja nastave, više od 90% kolonija takoreći izumreti do kraja veka.

Pet proučavanih kolonija pingvina otkrivene su tokom proteklih 14 godina pomoću satelitskih snimaka – Rotšild ostrvo, Verdi uvala, Smajli ostrvo, Brajan poluostrvo i Frogner zona. Svih pet kolinija se vraćalo na istu lokaciju svake godine radi razmnožavanja, sa samo jednim prethodnim slučajem reproduktivnog neuspeha na poluostrvu Brajan u 2010.

Naučnici sada rutinski koriste satelitske snimke da otkriju i posmatraju kolonije carskih pingvina, pošto se smeđe mrlje njihovog izmeta jasno primete naspram belog leda i snega.

Uticaj topljenja leda u Antarktičkom moru

Tokom poslednjih sedam godina, morski led oko Antarktika je znatno nestao. Do kraja decembra 2022, površina morskog leda bila je najmanja tokom 45-godišnje satelitske evidencije. U Belingshauzenovom moru led nije počeo da se ponovo formira do kraja aprila 2023.

Otada se devijacija od normalnog opsega povećava: 20. avgusta 2023, površina morskog leda bila je 2,2 miliona kvadratnih metara manja od proseka 1981-2022 (17,9 miliona km²), znatno prevazilazeći rekordni zimski nizak opseg od 17,1 miliona km² od 20. avgusta 2022. Ta nedostajuća oblast je veća od Grenlanda ili oko deset puta velika kao Ujedinjeno Kraljevstvo.

Promene u opsegu morskog leda od godine do godine povezane su sa prirodnim atmosferskim obrascima poput El Ninjo Južne oscilacije, jačine mlazne struje južne hemisfere i regionalnih sistema niskog pritiska.

Međutim, protekle godine opadanja morskog leda i dubinskog zagrevanja Južnog okeana jasno ukazuju da globalno zagrevanje izazvano ljudskim faktorom pogoršava ove ekstreme.

Klimatski modeli pokazuju opadanje antarktičkog morskog leda i u sadašnjim i u prognoziranim okolnostima emisija ugljen-dioksida.

Stručnjak za morski led, fizičar Džeremi Vilkinson kaže: „Ova studija otkriva dramatičnu vezu između nestanka morskog leda i uništavanja ekosistema. Klimatske promene tope morski led zabrinjavajućom brzinom. Verovatno ga neće biti na Arktiku u 2030-im, a na Antarktiku – četiri najniža nivoa morskog leda su zabeležena od 2016“.

To je još jedno upozorenje čovečanstvu da ne možemo nastaviti ovim putem, političari moraju raditi na minimizaciji uticaja klimatskih promena. Nema više vremena.

(Telegraf Nauka/Science Daily)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>