• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

Biolozi iznenađeni otkrićem: Oktopodi spavaju i verovatno sanjaju slično kao ljudi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tim naučnika Univerziteta u Okinavi otkrio da hobotnice imaju REM fazu sna, za koju se mislilo da je jedinstvena za kičmenjake

  • 6
FOTO: Pixabay

Većina životinja spava, ali do sada se mislilo da je san brzog kretanja očiju (REM), faza spavanja tokom koje se javljaju snovi, ekskluzivan za kičmenjake. Međutim, pokazalo se da su i oktopodi sposobni da sanjaju, pokazalo je istraživanje naučnika sa Instituta za nauku i tehnologiju Okinava, a prenosi portal Ars technica.

Kada je reč o nervnim funkcijama, studije su pokazale da su ovi glavonošci mnogo sličniji ljudima nego što se mislilo. To što nemaju kičmu nije sprečilo razvoj kompleksnog nervnog sistema. Studija iz 2022. otkrila je da delovi njihovog mozga, frontalni i vertikalni režnjevi, rade na sličan način kao hipokampus i limbički sistem kod ljudi i drugih kičmenjaka. Hipokampus je ključan za učenje i pamćenje, dok limbički sistem kontroliše kompleksne emotivne reakcije koje pokreću strah ili stres.

Tim iz Okinave je proučavajući oktopode tokom dve faze sna, mirne i nemirne, otkrio je da se tokom nemirne faze oči i pipci životinje trzaju, a boja im se menja. Ovakve nervne aktivnosti, slične budnom stanju, dešavaju se isključivo u REM fazi sna. Kako to znači da oktopodi imaju NREM i REM fazu sna, oni su istovremeno i jedini beskičmenjaci za koje je to utvrđeno.

- Ako su funkcije pripisane dvema fazama sna stvarno generalne, onda je moguće očekivati da dve faze sna imaju i druge životinje sa kompleksnim kognitivnim sposobnostima – napisao je Sam Reiter, neuroetolog sa Univerziteta u Okinavi, navodi se u studiji.

Tim naučnika koristio je najsavremenije metode poput LFP da pročava aktivnosti mozga kod uspavanih oktopoda. Ovaj uređaj prati električni potencijal neurona i hvata signale nastale tokom kognitivnih procesa.

Tokom NREM faze sna skoro nikakva aktivnost nije zabeležena u mozgu oktopoda, a sve promene su bile vrlo suptilne. Međutim, nekih sat nakon što su se uspavali, oktopodi su ulazili u REM fazu sna. Tada je zabeležena povećana aktivnost u frontalnim i vertikalnim režnjevima, istim regionima koji imaju slične aktivnosti u ljudsko mozgu. Aktivnost mozga bila je veoma slična kao kada su oktopodi budni. U ovoj fazi sna zabeležena je i promena boje kože.

(Telegaf Nauka/Ars technica)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>