• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Darvinov strah je bio neosnovan – nova studija povrđuje evoluciju uprkos rupama u fosilnoj evidenciji

D. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novo istraživanje pokazuje da – iako je fosilna evidencija nepotpuna – dosledan obrazac nedostataka omogućava naučnicima da efikasno rekonstruišu evolucionu istoriju.

  • 0

Fosili imaju bitnu ulogu u rekonstrukciji evolucione istorije. Međutim, nisu sve životinje ili biljke sačuvane kao fosili i mnogi fosili su izgubljeni zbog erozije stena u kojima se nalaze. Stoga fosilna evidencija ima mnogo rupa i nepotpuna je, ostavljajući nas bez dovoljno podataka za potpunu rekonstrukciju evolucionog razvoja.

Sedimentolozi i stratigrafi iz Holandije i Ujedinjenog Kraljevstva ispitali su kako ta nepotpunost utiče na rekonstrukciju evolucione istorije. Sa iznenađenjem su otkrili da same praznine u kamenoj evidenciji zapravo nisu baš tako veliki problem, piše SciTech Daily.

„To je kao da nemate polovinu filma. Ako nemate drugu polovinu, ne možete razumeti priču. Međutim, ako nedostaje svaki drugi kadar, možete i dalje pratiti radnju bez problema“, kažu istraživači.

„Regularnost praznina, a ne sama nepotpunost, određuje rekonstrukciju evolucione istorije. Ako nedostaje mnogo podataka, ali su praznine regularne, ipak možemo rekonstruisati evolucionu istoriju bez velikih problema. Međutim, ako jazovi budu previše veliki i neregularni, rezultati su vrlo subjektivni“.

Otkako je Čarls Darvin objavio svoju teoriju evolucije, nepotpunost fosilne evidencije smatra se problematičnom za rekonstrukciju evolucione istorije na osnovu fosila. Darvin se plašio da postepena promena koju predviđa njegova teorija neće biti prepoznatljiva u fosilnoj evidenciji zbog praznina.

„Naši nalazi pokazuju da je taj strah neopravdan. Dobro razumemo gde su ti jazovi, koliki su i šta ih uzrokuje. S tim geološkim znanjem možemo rekonstruisati evoluciju staru stotinama miliona godina u vremenskoj rezoluciji bez presedana“, kažu naučnici.

Kompjuterske simulacije geoloških procesa u vremenskim periodima dužim od bilo koje istorijske evidencije mogu se upotrebiti za ispitivanje efekata nepotpunosti.

U tom cilju su naučnici iskombinovali simulacije različitih modela evolucije sa karbonatnim naslagama da bi ispitali koliko dobro se model evolucije može rekonstruisati iz fosilnog vremenskog niza i kako rezultati variraju između različitih pozicija u karbonatnoj platformi i brojnim stratigrafskim strukturama nastalim zbog različitih linija nivoa mora.

„Darvinova teorija se pokazala kao otporna na varijacije svedočanstava u stenama. Podaci o fosilima iz davnih vremena – koliko god nepotpuni – podržavaju naše shvatanje načina i tempa evolucije“.

(Telegraf Nauka/SciTech Daily)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>