• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kralj dinosaurusa je upravo postao još veći – težak do 15 tona i dugačak oko 15 metara

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sa 60 zuba oštrih kao žilet i vilicama toliko snažnim da mogu da smrskaju automobil, kralj dinosaurusa već predstavlja zastrašujući prizor.

  • 0

Međutim, kao da to nije dovoljno, Ti-reks je možda bio 70% teži nego što se mislilo – težak do 15 tona, kaže studija.

Istraživači su upotrebili komjutersko modeliranje radi ispitivanja maksimalne težine dinosaurusa, uzimajući čuvenog Ti-reksa kao primer.

Pošto neverovatne veličine mnogih dinosaurusa čine da oni budu izvor beskrajne fasciniranosti, pitanje je kako su ove životinje evoluirale da budu tako velike.

Pomoću komjuterskih modela je ispitan Ti-reks i uračunati su faktori poput veličine populacije, stope rasta, životnog veka itd.

Paleontolozi su otkrili da najveći poznati fosili Ti-reksa spadaju u 1% sa najvećom veličinom, ali bi pronalaženje jednog zahtevalo još hiljadu godina iskopavanja fosila.

Kompjuterski modeli sugerišu da bi najveća jedinka koja je možda postojala mogla biti 70% masivnija od trenutno poznatih najvećih primeraka.

Ako je to tačno, ta životinja bi bila teška do 15 tona naspram trenutnih procena od 8,8 tona. I takođe bi mogla biti 25% duža, dostižući 15 metara, umesto 12.

Istraživanje su uradili Univerzitet Kvin Meri u Londonu i Kanadski muzej prirode u Otavi.

„Naša studija sugeriše da u pogledu velikih fosilnih životinja poput Ti-reksa zapravo nemamo znanje na osnovu fosilnih svedočanstava o apsolutnim veličinama koje su mogle dostići“, kažu istraživači.

Zabavno je razmišljati o Ti-reksu od 15 tona, ali su implikacije zanimljive i sa biomehaničke ili ekološke tačke gledišta.

U međuvremenu, posebna studija sugeriše da je Ti-reks možda imao i zube obložene gvožđem kako bi lakše raskomadao plen. Istraživači su otkrili da su ivice zuba komodo zmajeva pokrivene gvožđem, što može ukazivati kako su dinosaurusi ubijali i jeli.

„Nažalost, pomoću tehnologije koju sad imamo, ne možemo videti da li su fosilizovani zubi dinosaurusa imali visoke nivoe gvožđa ili ne. Hemijske promene tokom procesa fosilizacije prikrivaju količinu gvožđa“.

(Telegraf Nauka/Daily Mail)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>