• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kanalizaciona cev vodi do „fosilne riznice“

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi članak opisuje 266 fosilnih vrsta kao jednu od najbogatijih i najraznovrsnijih grupa tri miliona godina stare faune pronađene na Novom Zelandu.

  • 0

Barem deset ranije nepoznatih vrsta će biti opisano i imenovano tokom budućeg istraživanja.

Fosili najstarijih poznatih puževa Placostylus, kičme izumrle testera-ajkule i zuba velike bele ajkule pronađeni su 2020. u pesku iskopanom ispod postrojenja za preradu otpadnih voda, piše Science Daily.

Kad je uprava za vode u Oklandu kopala dva ogromna vertikalna tunela radi obnove kanalizacionog cevovoda, probijen je prastari sediment. Paleontolog Brus Hejvord je to uporedio sa „pronalaženjem zlata na samom pragu vaših vrata“.

Pošto su obavešteni o značaju tog fosilnog depozita, uprava za vode i njeni ugovarači su bili željni da pomognu i ogromna količina peska je predata paleontolozima kako bi je istraživali mesecima.

Procenjeno je da je ispitano više od 300.000 fosila, a nekoliko hiljada je smešteno u muzej kao svedoačnstvo ovog „pronalaska koji se dešava jednom u životu“.

„Detaljna identifikacija fosila pokazuje da su akumulirani pre 3-3,7 miliona godina u potplimskom kanalu u ranoj verziji savremene luke Manukau“, kaže dr Hejvord.

„Tada je nivo mora bio malo viši nego danas pošto je svet bio takođe nekoliko stepeni topliji nego sad. Zbog toga je među fosilima jedan broj suptropskih vrsta, čiji rođaci danas žive u toplijim vodama oko ostrva Kermadek i Norfok. Barem deset ranije nepoznatih vrsta je prisutno i biće opisano i imenovano tokom budućeg rada“.

Iznenađujuće je to što ta fauna sadrži fosile organizama koji su živeli u više različitih sredina, a koje su u prastari morski kanal saterali talasi i jake struje plime i oseke.

Među njima su deset primeraka čuvenih novozelandskih gigantskih puževa Placostylus, kičmeni pršljenovi kita usana, slomljen zub ulješure, kičma izumrle testera-ajkule, dentalne pločice morskih golubova i jedan broj zuba velike bele ajkule.

(Telegraf Nauka/Science Daily)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>