• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otiske prstiju otkriva za 10 sekundi: Napravljen novi sprej za forenzičare

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova supstanca nije toksična, a napravljena je pomoću fluorecentnog proteina iz meduza

  • 0
Otisci prstiju Foto: University of Bath / Ferrari / Profimedia

Naučnici su razvili rastrvorljiv u vodi, netoksični, fluorescentni sprej koji dovodi do toga da otisci prstiju posanu vidljivi za samo 10 sekundi. To može da dovede do bržih, lakših i bezbednijih forenzičkih istraga, saopštio je Univerzitet u Batu, u Britaniji.

Latentni otisci prstiju (LFPs) su nevidljivi otisci koje formiraju znoj i masnoća koja se ostavlja na predmetima koji se dodirnu.

Tradicionalna forenzička metoda za otkrivanje otisaka prstiju je ili korišćenje toksičnih praškova koji mogu da oštete DNK tragove ili petrohemijskih rastvora koji su opasni po životnu sredinu.

Novi obojeni sprej, koji su razvili zajedno istraživači sa Univerziteta u Batu i Šangajskog normalnog univerziteta u Kini, može da se rastvara u vodi, ima malu toksičnost i daje brzu vizuelizaciju otisaka na mestu zločina.

Napravili su dva spreja različitih boja – žuti i crveni. Oba se vezuju za negativno nabijene molekule nađene u otiscima prstiju, zaključavajući molekule na svom mestu i emitujući fluorescentni sjaj koji može da se vidi pod plavim svetlom.

Boje su zasnovane na fluorescentnom proteinu iz meduza. To znači da je sprej biokompatibilan i da ne utiče na DNK analize.

- Ovaj sistem je bezbedniji, održiviji i brži nego postojeće tehnologije i može da se koristi i za otiske prstiju stare nedelju dana. Postojanje dve različite boje znači da možemo da ga koristimo na različitim površinama – rekao je Toni Džejms, profesor Odeljenja za hemiju Univerziteta u Batu.

Otisci prstiju Foto: Shutterstock/simon jhuan

Čusen Huang, profesor Šangajskog normalnog univerziteta, rekao je da se nada da će ova tehnologija značajno poboljšati prikupljanje dokaza na mestu zločina.

- Sprej je slabo fluorescentan, ali kada se veže za otiske prstiju, tj. dođe do reakcije sa masnom kiselinom ili amino kiselinama, postaje jako fluorescentan – rekao je dr Luling Vu sa Univerziteta u Batu.

Studija je objavljena u Journal of the American Chemical Society.

(Telegraf Nauka / University of Bath)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>