• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jagode su ključ za smanjenje rizika od srčanih bolesti

T. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova istraživanja otkrivaju značajne prednosti svakodnevne konzumacije jagoda

  • 0
Jagode, šolja jagoda Foto: Shutterstock

Jagode ne samo da impresioniraju svojim ukusom, već su sada prepoznate i zbog svojih značajnih zdravstvenih prednosti. Najnovija studija predstavljena na Nutritional 2024, godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu u Čikagu, pokazuje da svakodnevna konzumacija jagoda može značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti (KVB) i poboljšati kontrolu glukoze, prenosi SciTech Daily.

Istraživanje, koje je vodio dr Lasanta Krišan Hirimutugoda, postdoktorski istraživač na Tehničkom institutu u Ilinoisu, otkriva ključne nalaze o pozitivnim efektima jagoda na zdravlje srca.

Studija je uključivala 68 učesnika, 36 žena i 32 muškarca, u dobi od 20 do 62 godine, sa prosečnim indeksom telesne mase (BMI) od 29.8±4.8 kg/m². Cilj istraživanja bio je da se ispita uticaj konzumacije jagoda na funkciju endotela, posebno na odgovor na protokom posredovanu dilataciju (FMD) i povezanost sa rizikom od KVB.

Rezultati su pokazali da su FMD vrednosti značajno poboljšane kod onih koji su konzumirali jagode svakodnevno tokom četiri nedelje u poređenju sa kontrolnom grupom. Povećanje FMD od 2% sugeriše da konzumacija jagoda smanjuje rizik od KVB osam puta u odnosu na kontrolnu grupu. Analize osetljivosti koje su obuhvatale imputaciju nepotpunih podataka pokazale su slične rezultate. Ovi nalazi sugerišu da jagode imaju značajan uticaj na smanjenje kardiovaskularnog rizika.

Prema Brit Burton-Frimen, profesorki na Tehničkom institutu u Ilinoisu, ishrana siromašna voćem je među tri glavna faktora rizika za kardiovaskularne bolesti i dijabetes. Ona dodaje da dodavanje samo jedne šolje jagoda dnevno može imati korisne efekte na kardiovaskularno zdravlje.

Jagode su izuzetno bogate vitaminom C, pri čemu porcija od 8 jagoda (oko jedne šolje) pokriva dnevne potrebe za ovim vitaminom. Pored vitamina C, jagode su izvor brojnih drugih hranljivih materija i bioaktivnih komponenti koje doprinose opštem zdravlju. Takođe, ima i prednost jer sadrže antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju upale i oksidativnog stresa, faktora koji su povezani sa razvojem srčanih bolesti.

Jagode, iako ih često nazivamo voćem, zapravo su član porodice ruža, zajedno sa malinama i borovnicama. Ova interesantna povezanost možda objašnjava zašto su jagode toliko bogate hranljivim materijama i zašto su njihovi pozitivni efekti na zdravlje tako izraženi. Nova istraživanja ukazuju da će redovna konzumacija jagoda moći da postane ključan deo strategije za prevenciju srčanih bolesti i poboljšanje opšteg zdravlja.

(Telegraf Nauka / SciTech Daily)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>