• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Autofagija nije efikasnija od smanjivanja kalorija, pokazala najnovija studija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posle 12 nedelja učesnici iz grupe koja je jela samo tokom 10 sati izgubili su u proseku 2,3 kilograma, dok su učesnici grupe koja je jela tokom celog dana izgubili 2,6 kilograma

  • 3
autofagija salata zdrava ishrana Foto: Shutterstock

Popularna autofagija ili povremeno gladovanje, kada se vreme za obroke skraćuje na 10 sati, ne ubrzava skidanje kilograma kod osoba koje su gojazne i imaju predijabetes, pokazala je studija. Tokom 12 nedelja tim sa Univerziteta Džona Hopkinsa u Baltimoru sproveo je istraživanje u kome je deo ljudi pratio autofagiju, a deo imao normalan stil ishrane, s tim što su obe grupe jednako smanjile broj unetih kalorija, navodi MedPageToday.

- Imali smo 41 učesnika studije starih u proseku 59 godina i svi su završili program. Posle 12 nedelja učesnici iz grupe koja je jela samo tokom 10 sati izgubili su u proseku 2,3 kilograma, dok su učesnici grupe koja je jela tokom celog dana izgubili 2,6 kilograma. Promena u glikemijskim merama nije se razlikovala između grupa – navodi se u istraživanju objavljenom u Annals of Internal Medicine.

Profesorka medicine na Univerzitetu Džon Hopkins dr Nisa Maruthur, vođa studije, rekla je za Yahoo Life da je cilj istraživanja bio da shvate da li restrikcija kalorija deluje bolje ako se jede kasnije ili ranije tokom dana, ali je otkriveno da nekih razlika nema.

- Stuija je pokazala da nema veće koristi od povremenog gladovanja u odnosu na uobičaje termine jela za gubitak kilograma, pod uslovom da je kalorijski unos sličan. Naučno razumevanje ove teme još nije završeno jer ostaje mnogo pitanja bez odgovora – rekla je za Science Media Centre Nit Foruhi sa Univerziteta u Kembridžu.

(Telegraf Nauka / MedPageToday / Yahool Life / Science Media Centre)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    19. april 2024. | 20:14

    Autofagija ne sluzi za gubljenje kilograma, to je propratna pojava. Glavno je ciscenje organizma od toksina, regeneracija celokupnog organizma, itd.

  • baba smilja iz darosave

    19. april 2024. | 17:59

    možda ? samo što u tim kalorijama nesme i ne može da ima ugljenih hidrata i šećera a ni mnogih vrsta voća.

  • Fenix

    20. april 2024. | 13:36

    Ja sam na autogiji od 25.02. do sada sam smrsao 15 kilograma. Jednom mjesečno primenjujem post od 72 sata. Moj režim je 20/4. Jedem u 12 i u 16. Ja ne znam da li je do autofagije, ali ja vidim rezultat. Izbacio sam industrijsku hranu. Pijem vodu i kafu. Prvo režim od 14/10 kako ovde piše nije autofagija. Drugo ako neko očekuje da jede neumereno u periodu jela zavarava sebe. Strah od gladi je veliki strah. Ali meni se dešava da jedem i kada mi se ne jede jer je bitno da organizam shvati kada dobija hranu. Odrediti satnicu i držati se nje konstantno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>