• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sa 17 se razboleo, sa 18 je dobio novo srce: Bert je oborio rekord po dužini života posle transplantacije

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Operacija je izvedena 6. juna 1984, a Holanđanin danas ima 57 godina, otac je dvoje dece i pilot jedrilice

  • 0
136150017 Magdi Jakub na jednoj od operacija u bolnici Herfild... Foto: Barry Lewis / Alamy / Alamy / Profimedia

Bert Jensen (57) iz Holandije preživeo je skoro 40 godina sa donorskim srcem koje je primio u bolnici Herfild u Aksbridžu, na severozapadu Londona. On se time upisao u Ginisovu knjigu rekorda kao pacijent koji je najduže živeo posle transplantacije srca.

Otac dvoje dece i pilot jedrilice rekao je da je bila čast što je dostigao rekordnu prekretnicu, ali i da je još zahvalan na "neverovatnom poklonu" koji je dobio od donora, prenosi BBC.

- Nikad nisam mogao da zamislim da ću doći ovako daleko - rekao je Jensen dodajući da je postavio merilo za druge koji sada imaju dokaz da je moguće živeti dugo sa donorskim srcem.

Novom rekorderu dijagnostifikovana je kardiomiopatija, bolest koja utiče na sposobnost srca da pumpa krv kroz telo, kada je imao samo 17 godina, a nakon što je razvio simptome slične gripu. Imao je 18 kada je, 6. juna 1984, prof. Magdi Jakub izveo operaciju.

- Sve se odigralo veoma brzo. Samo nedelju dana nakon dolaska u Herfild bila su nam dostupna dva srca nakon teške saobraćajne nesreće u Londonu. S jednim od njih sam bio kompatibilan, pa je srce presađeno - rekao je on za BBC.

Bila je to 107. transplantacija u bolnici Herfild. Posle nje se Bert vratio normalnom životu.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>