• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Povećane temperature doprinose poremećajima povezanim sa drogom i alkoholom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživači su otkrili da su odlasci u bolnicu zbog zloupotrebe supstanci delom izazvani višim temperaturama, dok klimatske promene možda pogoršavaju taj problem.

  • 0

Odlasci u bolnicu zbog poremećaja povezanih sa zloupotrebom supstanci izazvani su povećanim temperaturama, a moguć je dalji uticaj rastućih temperatura zbog klimatskih promena, kažu naučnici sa Fakulteta za javno zdravlje Kolumbijskog univerziteta, a prenosi EurekAlert.

U proteklim decenijama postoji rastuća tendencija teškog opijanja i smrtnih slučajeva i bolesti povezanih sa alkoholom u Sjedinjenim Američkim Državama, naročito među sredovečnim i starijim osobama. Broj smrtnih slučajeva zbog predoziranja povećao se više od pet puta od kraja 20. veka.

Istraživači su ispitali vezu između temperature i odlazaka u bolnicu zbog alkohola i drugih droga, uključujući kanabis, kokain, opioide i sedative u državi Njujork.

Koristili su podatke iz 671.625 odlazaka u bolnicu zbog alkohola i 721.469 zbog psihoaktivnih supstanci tokom 20 godina i sveobuhvatnu evidenciju dnevnih temperatura i relativne vlažnosti. Pomoću statističkog modela su poređeni dani sa visokim temperaturama i bliski dani sa nižim temperaturama u cilju razumevanja uticaja kratkoročnih klimatskih fenomena kao što su periodi povećane toplote.

Zaključak je da što su veće temperature to je više odlazaka u bolnicu zbog poremećaja povezanih sa alkoholom. To je možda posledica više vremena provedenog napolju baveći se rizičnijim aktivnostima, konzumirajući više supstanci u prijatnijim vremenskim prilikama, znojeći se više i tako dehidrirajući više, ili vozeći pod dejstvom.

Dalje istraživanje bi moglo ispitati ulogu postojećih zdravstvenih stanja pogoršanih zloupotrebom alkohola i/ili supstanci u kombinaciji sa rastućim temperaturama.

Autori primećuju da je njihova studija možda potcenila vezu između rasta temperature i poremećaja povezanih sa zloupotrebom supstanci zato što su najteži poremećaji možda rezultirali smrću pre nego što je odlazak u bolnicu bio moguć.

U međuvremenu, naučnici i zvaničnici zaduženi za javno zdravlje mogu nastojati na intervencijama kao što je kampanja razvijanja svesti o rizicima od povećanih temperatura u pogledu (zlo)upotrebe supstanci. Potrebna je proaktivna pomoć za ranjive grupacije tokom perioda povećanih temperatura.

(Telegraf Nauka/EurekAlert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>