• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lobanja ima misterioznu ulogu u očuvanju zdravlja mozga! To niko od naučnika nije znao

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tim istraživača iz Nemačke i Velike Britanije otkrio je da ćelije koštane srži u lobanji imaju jedinstven odgovor na bolesti u mozgu

  • 0
Lobanja Foto: Diana Nikolova / Panthermedia / Profimedia

Ćelije koštane srži u lobanji imaju jedinstven odgovor na bolesti i naučnici misle da to znači da bi lobanja mogla da bude korisna za posmatranje i potencijalno lečenje upala u mozgu, veruje tim nemačko-britanskih naučnika, piše Science Alert.

- Ovo otvara mnogo mogućnosti za dijagnostifikovanje i lečenje moždanih oboljenja i ima potencijal da revolucionarizuje naše shvatanje neuroloških bolesti. Ovo otkriće moglo bi da dovede do efikasnijeg monitoringa oboljenja kao što su Alchajmer ili moždani udar, a potencijalno može da pomogne u sprečavanju ovih bolesti tako što će nam pomoći u ranom uočavanju – rekao je Ali Erturk, neuronaučnik sa Univerziteta u Minhenu.

Zapaljenja igraju značajnu ulogu u mnogim oboljenjima mozga i nervnog sistema, aktiviraju imunoćelije i otpuštaju molekule koji pomažu u zaštiti i lečenju tkiva. To, naravno, ima svoju cenu i može da dovede do oštećenja i da ugrozi lečenje. Osim toga, lobanja i druge membrane štite mozak i zbog toga je lečenje zapaljenja veliki izazov.

Naučnici su otkrili ranije nepoznate puteve od koštane srži lobanje do drugih spoljnih površina zaštitnih membrana ili meningi koji omogućuju kretanje imunih ćelija, što osporava dosadašnje mišljenje da između lobanje i mozga nema direktne razmene.

Dobro je poznato da imune ćelije ulaze u mozak nakon problema kao što je šlog jer barijere slabe, ali nije jasno kako imune ćelije ulaze u mozak preko lobanje i koliko često. U eksperimentima kojima su vizualizovali ljudski mozak, meninge i uzorke lobanja, tim je koristio čišćenje tkiva u kombinaciji sa 3D snimanjem. Čišćenje tkiva je proces kojima biološka tkiva postaju providna, što omogućuje da se posmatraju pod mikroskopom. Naučnici su primetili da se ćelijska arhitektura veze između lobanje i meningi približi mozgu i probija najjače membrane membrane poput tvrde moždane opne.

- Ova otkrića imaju značajne implikacije, ukazuju nam da postoji mnogo složenija veza između lobanje i mozga nego što se do sada verovalo – rekao je Ilgin Kolabas, neuroimunolog sa Univerziteta u Minhenu.

Oni veruju da njihova otkrića mogu da pomognu u otkrivanju zapaljenja u mozgu skeniranjem lobanje.

- To bi moglo da se radi sa pokretnim uređajima, što je mnogo jednostavniji i praktičniji način praćenja zdravlja mozga – rekao je Erturk.

Tim naučnika misli da je ova studija korak ka lakšem lečenju Alchajmerove bolesti, šloga, multiple skleroze… Ipak, naglašavaju u studiji objavljenoj u žurnalu Cell, potrebne su dodatne kliničke studije kako bi se potvrdila praktičnost ovog otkrića.

(Telegraf Nauka/Science Alert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>