• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Visok krvni pritisak je opasan i ima ga sve više ljudi! Otkriveno koje vežbe ga najbolje spuštaju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izometrične vežbe poput planka i sedenja uz zid su najefikasnije u obaranju pritiska

  • 0
766527922 Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia

Kad neko kaže da je potrebno više fizičke aktivnosti za obaranje visokog krvnog pritiska, većina misli da je potrebno ići na trčanje ili u teretanu. Međutim, istraživanje naučnika pokazalo je da su vežbe tokom kojih je telo u statičnom položaju, poput planka ili sedenja uz zid, najbolji način za spuštanje pritiska, piše The Conversation. Ove izometričke vežbe uključuju kontrakciju određene grupe mišića, a onda zadržavanje u tom položaju tokom cele vežbe.

- U finalnu analizu uključeno je 270 kontrolisanih testova, sa uzorkom od 15.827 učesnika. Analize su demonstrirale značajan pad pritiska u mirovanju nakon aerobnog treninga (-4,49/-2,53 mmHg), dinamičnog treninga s tegovima (-4,55/-3,04 mmHg), kombinovanog treninga (-6,04/-2,54 mmHg), intervalnog treninga visokog intenziteta (-4,08/-2,50 mmHg) i izometričnog treninga (-8,24/-4 mmHg). Kao što pokazuju meta analize, po efikasnosti najbolje su izometrične vežbe (98,3%) i kombinovani trening (75,7%). Sekundarna meta analiza pokazala je da su izometrično sedenje uz zid i trčanje najefikasniji vidovi za smanjenje krvnog pritiska. Zaključak je da različiti modeli treninga poboljšavaju krvni pritisak, posebno izometrične vežbe – piše u studiji objavljenoj publikaciji British Journal of Sports Medicine, a koju potpisuje tim naučnika sa Univerziteta kenetberijske Hristove crkve.

Izometrične vežbe na potpuno drugačiji način pogađaju telo u donosu na aerobni trening, rekao je za BBC dr Džejmi Odriskol sa Univerziteta kenterberijske Hristove crkve.

- One povećavaju tenzije u mišićima dok se drži položaj tokom dva minuta, a onda naglo dođe do velikog protoka krvi kada se mišići opuste. Tokom tog povećanog protoka krvi važno je pravilno disati – rekao je on.

Hipertenzija ili visok krvni pritisak jedna je od najčešćih bolesti, a veoma je opasna jer drastično povećava rizik od moždanog i srčanog udara. Prema nekim procenama, svaki drugi stanovnik Srbije ima problem sa visokim pritiskom.

(Telegraf Nauka / BBC / The Conversation / BJSM)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>