• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Inovacija u himernim antigenskim receptorima T-ćelija (CAR T) popravlja terapiju protiv multiplog mijeloma

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživači iz Medicinske škole Univerziteta Merilend kreirali su novi tip CAR T-ćelijske terapije koja je, u prekliničkim studijama, selektivno napadala ćelije raka štedeći zdrave ćelije, potencijalno smanjujući verovatnoću toksičnih sporednih efekata ovog inovativnog tretmana raka. Ćelije su dizajnirane specifično da napadaju multipli mijelom, kancer plazma ćelija koje se nalaze u koštanoj srži.

  • 0
rak krvi Foto: Pixabay.com

Oko 35.000 Amerikanaca svake godine dobiju dijagnozu multiplog mijeloma, a oko 40 procenata pacijenata umru u roku od pet godina, prema Nacionalnom institutu za kancer.

Trenutno postoje dve CAR T-ćelijske terapije na tržištu za tretiranje multiplog mijeloma koje mogu da drže bolest pod kontrolom u proseku tri godine. Ove terapije koriste genetski kreirane imunske ćelije pacijenata u cilju vezivanja za određene ciljane proteine na površini ćelija raka. Iako su rezultati trenutnih CAR T-ćelijskih tretmana za multipli mijelom vrlo ohrabrujući, mnogi pacijenti i dalje imaju realpse, što ukazuje na potrebu za novim tretmanima.

U ranijem istraživanju, dr Tim Lutkens, docent za mikrobiologiju i imunologiju, dr Đorđe Atanacković, profesor medicine, i dr Sabarinat Radakrišnan, docent sa Medicinskog koledža u Viskonsinu, razvili su novi CAR T-ćelijski pristup koji cilja drugačiji protein nego trenutne terapije.

Oni su odlučili da se fokusiraju na protein CD229, koji je veoma prisutan na kanceroznim ćelijama multiplog mijeloma i manje uobičajen na zdravim ćelijama. Međutim, pokazalo se da CD229 CAR T ćelije ipak napadaju neke zdrave krvne ćelije, što je potencijalno ozbiljan toksični sporedni efekat.

U sadašnjoj studiji, Lutkens i njegove kolege su imali za cilj kreiranje CD229 CAR T ćelija koje napadaju samo maligne ćelije, ali zaobilaze zdrave ćelije, koristeći sofisticiran pristup zvan „podešavanje afiniteta“. Zamenili su pojedinačne aminokiseline i testirali 305 različitih varijacija kako bi odredili optimalnu CAR T-ćelijsku sekvencu.

Na početku su bili razočarani što optimizovani receptor ili CAR koji su stvorili izgleda uzrokuje da CAR T ćelije rastu sporije. Ovaj spori rast bi mogao, u teoriji, dovesti do toga da terapija ne bude baš efikasna za pacijente. Istraživački tim je uspeo da savlada ovu prepreku inkorporirajući novi pristup koji su razvili istraživači sa Univerziteta Stenford.

„Obezbeđivanje dodatnih kopija proteina prirodno prisutnog u našim CAR T ćelijama, zvanog c-Jun, omogućilo im je da zaista rastu normalno i napadaju ćelije raka tokom dugog vremenskog perioda“, rekla je dr Erika Vander Maus, istraživač u Lutkensovoj laboratoriji tokom izvođenja studije.

Lutkens i Atanacković su članovi imunološkog i imunoterapijskog istraživačkog programa u Centru za kancer na Univerzitetu Merilend. Ovaj centar je tretirao više od 300 pacijenata sa kancerima krvi, kao što su veliki limfom B-ćelija, leukemija i multipli mijelom, otkako je Administracija za hranu i lekove odobrila prvu CAR T-ćelijsku terapiju 2017.

(Telegraf Nauka/ University of Maryland School of Medicine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>