• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Praistorijska skloništa ključ za naseljavanje Meseca i Marsa? Otkriće arheologa inspiracija za budućnost

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nedavna saznanja o životu u tunelima od lave u pustini Arabije su revolucionarna

  • 0
Tunel od lave Jedan od tunela od lave u Španiji... Foto: Nano Calvo / Universal images group / Profimedia

U nedavnom otkriću koje menja naše razumevanje praistorije, arheolozi su otkrili dokaze o drevnim ljudskim naseljima unutar tunela od lave u pustinji Arabije. Ova otkrića su dovela do revolucionarnih saznanja o načinu života drevnih zajednica koje su koristile ovakve tunele kao sklonište u teškim uslovima pustinjskog okruženja, piše New Scientist.

Arheolozi su prvi put pronašli dokaze o ljudskom naseljavanju unutar tunela od lave, u pustinjama severne Saudijske Arabije. Tuneli od lave su pećine koje se formiraju tokom vulkanske erupcije. Površina reke lave se hladi i stvrdnjava, dok vruća rastopljena stena nastavlja da teče ispod nje. Na kraju, lava se isprazni iz cevi, ostavljajući iza sebe tunel. Metju Stjuart sa Univerziteta Grifit u Brizbejnu, Australija, i njegovi kolege iskopali su rov unutar Umm Jirsana.

Sa dužinom od 1,5 kilometara, to je najveći tunel od lave u Saudijskoj Arabiji. Istraživači su otkrili kosti životinja, kameni alat i keramiku koja seže najmanje 7000 godina unazad, a možda i do 10.000 godina. Stjuart i njegov tim već više od 15 godina rade u regionu i ranije su pronašli brojne kamenite strukture na površini, potvrđujući ljudsko naseljavanje.

Međutim, vruća i suva klima pustinje uzrokovala je razgradnju organskog materijala, što otežava datiranje. Na površini, pejzaž je "vruća, suva i ravna bazaltna pustinja", kaže Stjuart. "Ali kada ste u lavinom tunelu, mnogo je svežije. Vrlo je zaštićeno i bilo bi odlično mesto za utočište što transformiše naše razumevanje prapostojbine Arabskog poluostrva", kaže on.

U delovima podzemne mreže u Umm Jirsanu, istraživači su takođe pronašli ljudske kosti, ali se veruje da su ih unele hijene. U drugim lavinim tunelima u blizini, Stjuart i njegove kolege pronašli su pećinsku umetnost, uključujući predstave domaćih ovaca i koza koje su verovatno napravili "kulturni savremenici" grupa koje su koristile lavine cevi kao utočište, kaže on.

Majk Morli sa Univerziteta Flinders u Adeleidu, Australija, opisuje lavine tunele kao "predfabrikovane aktivne prostore".

- Kao naučnik koji uglavnom radi u pećinama, oduševljen sam što imamo još jedan tip pećinskog sistema koji su koristile prošle ljudske populacije. Ovi nalazi predstavljaju riznicu arheoloških informacija za Arabiju, ogromnu regiju koja je nedavno sistematski istraživana za preistorijsku arheologiju - kaže Morli

Ova otkrića takođe podstiču razmišljanje o mogućnostima korišćenja lavinih tunela kao skloništa na drugim svetovima poput Meseca i Marsa. Ideja o korišćenju ovih prirodnih formacija kao mesta za ljudsku aktivnost na drugim planetama otvara nove horizonte istraživanja i naseljavanja.

(Telegraf Nauka / New Scientist)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>