• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi američki kauboji su verovatno bili robovi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova studija sugeriše da su prvi čuvari stoke zapravo stigli iz Afrike i bili prisiljeni da rade na farmama u Meksiku i na Karibima.

  • 1

Nasuprot popularnom prikazu u holivudskim filmovima, izgleda da su identiteti prvih američkih kauboja mnogo raznovrsniji nego što se misli. U stvari, dokazi sugerišu da su se prvi primeri ovih zapadnih ikona pojavili u Meksiku i na Karibima, a da je većina njih pripadala porobljenim narodima, piše IFL Science.

Pre 1492, glasi prihvaćeni narativ, nije bilo goveda na prostoru Amerika. Ti veliki sisari su prvi put transportovani na novi kontinet tokom 16. veka kad je mali broj doveden na Karipska ostrva sa Pirinejskog poluostrva (preko Kanarskog arhipelaga).

Nakon dolaska, domaća goveda su odgajana lokalno i širila su se po drugim oblastima, poput Meksika, Paname i Kolumbije, dok su Evropljani nastavljali kolonizaciju i istraživanje.

Uprkos njihovom današnjem značaju, malo se zaista zna o prvim govedima koja su prešla Atlantik i kako su se kretala po ranom postkolumbijanskom svetu.

Istraživači su analizirali signature DNK 21 govečeta iz pet španskih gradova u Meksiku i Haitiju iz vremena od 16. do 18. veka. Uporedili su ih sa signaturama poznatih evropskih i afričkih rasa.

Početni nalazi bili su u skladu sa tradicionalnom pričom pošto je sedam ranijih uzoraka imalo genetske veze koje su dolazile iz Evrope. Međutim, jedan uzorak, pronađen na lokaciji Belas Artes u Meksiku, imao je poreklo za koje se čini da dolazi direktno iz Afrike, i stigao bi u Amerike početkom 17. veka.

„Ovaj nalaz ide u prilog novim tendencijama u istoriji ropstva i centralnoj ulozi afričkih porobljenih radnika u razvoju stočnih farmi“, kaže zooarheolog Nikolas Delsol, koautor studije.

Taj uzorak je iz vremena od oko 100 godina pre nego što se prvi dokumenti u pogledu afričke stoke pojavljuju u istorijskoj evidenciji.

Radna hipoteza u ovoj fazi jeste da je, pošto se rančerski uzgoj stoke širio u 16. veku, rasla potreba za veštim radnicima koji umeju da postupaju sa stokom. Urođeničke populacije nisu imale iskustva sa govedima, niti bilo kojim drugim pripitomljenim evropskim životinjama pre nego što su Evropljani došli u Novi svet, tako da nisu bile pogodne.

Istorijska evidencija pokazuje da su se trgovci robljem okrenuli zapadnoj Africi, gde su kidnapovali ljude sa iskustvom u radu sa stokom. Moguće je da su goveda i robovi odvođeni zajedno.

Pitanje potencijalnog afričkog porekla jednog dela kolonijalne stoke je od ogromnog istorijskog značaja i ima velike društvene i kulturne posledice, naročito s obzirom na ključnu ulogu afričkih radnika u razvoju stočarstva u američkim kolonijama.

(Telegraf Nauka/IFL Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драгче

    3. oktobar 2023. | 10:25

    Та фина, успешна, просперитетна, богата Америка је ТО постала на грбачи робова и геноциду над домородцима!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>