• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Dugin pehar“ napravljen od zlata: Redak keltski novčić star 2.000 godina nađen u Nemačkoj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kovanica iz prvog ili drugog veka otkrivena je kraj reke Leg, nedaleko od rimskog puta Via Claudia Augusta

  • 0

Ekstremno redak keltski novčić, koji se naziva „dugin pehar“, star više od 2.000 godina pronađen je blizu reke u Nemačkoj, saopštila je Bavarska državna arheološka kolekcija, piše LiveScience.

- Zlatni novčić, iskovan u prvom ili drugom veku pre nove ere, ima redak dizajn sa četvorokrakom zvezdom okruženom lukovima na jednoj strani. Kao i svi drugi novčići nazvani „dugin pehar“, ni ovaj nije ravan već je zakrivljen, kao tanjirić. Naziv „dugin pehar“ potiče iz legende da su oni kapi zlata koje padaju na zemlju na kraju duge. Druga legenda o ovim keltskim novčićima je da ih mogu pronaći samo deca rođena u nedelju. Zanimljivo je da je pronalazač novčića zaista rođen u nedelju – rekao je za LiveScience Bernvard Zigas, kurator u numizmatičkom odeljenju Državne arheološke kolekcije.

Kako se navodi, pronalazač je otkrio je novčić oko 70 kilometara zapadno od Minhena, kraj reke Leh na jugu Bavarije, i poklonio ga je Bavarskoj državnoj arheološkoj kolekciji.

Ne zna se kako je novčić težak 1,9 grama stigao do tog mesta, ali antički putevi nisu mnogo udaljeni odatle. Blizu je put koji je polazio od današnjeg Trenta u severnoj Italiji i išao preko Alpa, a poznat je po nazivu Via Claudia Augusta.

- Možda je novčić slučajno izgubljen tokom puta. Novčić ima prečnik od 13 milimetara i na drugoj strani ima prikaz stilizovane ljudske glave sa velikim okom, a nos i usta predstavljaju tačke – rekao je Zigas.

Analiza metala je pokazala da je 77 odsto novčića od zlata, 18 odsto od srebra i 5 odsto od bakra.

Do sada su pronađena samo tri ovakva novčića sa motivom zvezde i lukova.

- Tumačenje motiva je teško. Zvezda je možda simbol četiri glavne tačke, a lukovi simboli horizonta i izlaska Meseca – rekao je Zigas.

Najstariji keltski novčići otkriveni u Bavariji poreklom su iz 3. veka pre nove ere. Međutim, nakon rimskog osvajanja regiona 15. godine pre nove ere dovelo je do kraja keltskog kovanja novca. Posle toga, rimski novčići postali su glavni.

- Ovo je izvanredno otkriće iako je reč o samo jednom novčiću jer samo nekoliko ovakvih primeraka postoji. Kada bi bilo otkriveno još novčića nazvanih „dugin pehar“ to bi nam omogućilo da imamo bolju sliku o distribuciji novca na tom području – rekao je za LiveScience Marjanko Pilekić, doktorand iz polja arheologije novčića u antici na Geteovom institutu u Frankfurtu.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>