• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srednjovekovni zlatni novčić iz ruina tvrđave u Bugarskoj možda prikazuje vizantijskog cara

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Arheolozi misle da je novčić iz prvih godina vlasti Osmanskog carstva u tom regionu.

  • 0
Červen, Bugarska Foto: Wikipedia/Trygve W Nodeland, CC BY-SA 3.0

Zlatni novčić pronađen na lokaciji srednjovekovne tvrđave u Bugarskoj ukazuje na bogatstvo naroda koji je tamo živeo tokom prvih godina osmanske turske vladavine, piše Live Science.

Istraživači iz Rusenskog regionalnog muzeja istorije pronašli su novčić ranije ove godine prilikom iskopavanja u selu Červen, u blizini reke Dunav i severne granice Bugarske sa Rumunijom.

Izgleda da potiče iz vremena Vizantijskog carstva i drugi slični novčići su ponekad pripisivani Jovanu III Duki Vatacu, caru Nikeje – države naslednice Vizantijskog carstva – od 1222. do 1254.

Novčić sa jedne strane prikazuje dve figure, od koji je jedna u karakterističnoj odeći vizantijskog cara.

Međutim, arheolog Svetlana Velikova kaže da su takve novčiće kovali i u Latinskom carstvu, državi koju je osnovala krstaška vojska nakon okupacije carskog grada Konstantinopolja (Carigrada), današnjeg Istanbula, 1204. godine.

Velikova kaže da nedavne studije sugerišu da su vladari Latinskog carstva imitirali vizantijske kovanice do ponovnog osvajanja Konstantinopolja 1261.

Pronađeni novčić, iskovan u stilu 13. veka, takođe je znatno lakši – sa oko tri četvrtine originalne težine – što ukazuje da mu je veličina izmenjena u skladu sa standardima 14. veka za zlatne novčiće tog regiona.

Ovi detalji, zajedno sa lokacijom, sugerišu da bi novčić mogao biti iz prvih godina nakon osmanskog osvajanja Červena 1388.

Zid tvrđave

Arheološka iskopavanja oko Červena traju više od sto godina. Ruševine u blizini sela pokazuju da je to bilo važno naselje tokom Drugog bugarskog carstva, koje je vladalo od 1185. dok ga Turci nisu potpuno osvojili 1396.

Još tri zlatna novčića istog tipa su 1975. godine pronađena u blizini, tako da se čini da su lokalni vladari ponekad dozvoljavali upotrebu stranog novca, možda da bi nadoknadili nedostatak sopstvenog zlata.

Najnoviji zlatni novčić i drugi artefakti – uključujući vrhove strela, nakit i delove grnčarije – pronađeni su duž nekadašnjeg odbrambenog zida na zapadnoj strani srednjovekovne tvrđave u Červenu.

Dosad su arheolozi mislili da su stanovnici zapadnog dela tog naselja generalno bili siromašni. Međutim, novi pronalasci govore da su barem neki od njih bili bogati.

Srednjovekovno carstvo

Drugo bugarsko carstvo je bilo velika sila na srednjovekovnom Balkanu i rival Vizantijskog carstva. Međutim, i Bugare i Vizantince je ugrožavalo Osmansko carstvo, koje je već bilo zauzelo mnoge vizantijske teritorije na istoku.

Bugarska je bila osmanska teritorija oko 500 godina nakon što je osvojena 1396. Turci su osvojili Konstantinopolj 1453.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>