• 7

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tvrđava na vodi zaštićena sa 100.000 drvenih šiljaka! Biser Balkana krije jedno od najstarijih naselja Evrope

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na albanskoj obali Ohridskog jezera otkriveni ostaci sela koje je bilo naseljeno pre oko 8.000 godina

  • 7
Ohridsko jezero, arheolozi, arheologija Foto: Adnan Beci / AFP / Profimedia

Ispod prelepiih voda Ohridskog jezera, koje nazivaju i „biser Balkana“, otkriveni su ostaci jednog od najstarijih naselja u Evropi, pa arheolozi pokušavaju da reše misteriju toga zašto se naselje razvilo u tvrđavi sa gotovo neverovatnim defanzivnim šiljcima, piše ScienceAlert!

- Datiranje ugljenikom pokazalo je da je naselje postojalo između 6800. i 5800. godine stare ere. Nekoliko stotina godina je starije od drugih poznatih naselja na jezerima u Sredozemlju i Alpima. Prema našim dosadašnjim znanjima, reč je možda o najstarijem naselju u Evropi – rekao je Albert Hafner, profesor arheologije na švajcarskom Univerzitetu u Bernu, za AFP.

Drugo po starosti takvo selo otkriveno je u italijanskom delu Alpa i datirano je na period od oko 5000. godine pre nove ere, rekli su stručnjaci.

Ohridsko jezero, arheolozi, arheologija Foto: Adnan Beci / AFP / Profimedia
Hafner i njegov tim švajcarskih i albanskih arheologa, proveo je četiri godine ispitujući ostatke u Linu, na albanskoj strani Ohridskog jezera. Veruje se da je u naselju živelo između 200 i 500 ljudi, a kuće su bile podignute na stubovima iznad vode. Tokom poslednjih istraživanja jezerskog dna otkriveno je da je naselje bilo zaštićeno šiljcima u vodi. Oni su bili neka vrsta barikada i bilo ih je oko 100.000.

- Da bi se zaštitili na ovaj način, oni su morali da seku cele šume – rekao je Hafner.

Ipak, nije poznato zašto su stanovnici naselja osećali potrebu da naprave tako jaku zaštitu oko naselja. Analiza tih drvenih šiljaka i godova na njima pomaže istraživačima da shvate klimatske uslove u to vreme, rekao je albanski arheolog Adrijan Anastasi.

- Hrast je kao švajcarski sat, veoma precizan, gotovo kao kalendar. Da bi se razumele strukture ovog praistorijskog nalazišta, potrebno je detaljno istraživanje, a svaki napredak mora da bude spor i moramo da budemo pažljivi. Izgradnja naselja na stubovima bila je kompleksan i veoma komplikovan posao. Zato je važno da shvatimo zašto su se ovi ljudi odlučili na to. – naveo je on, a prenosi ScienceAlert.

Ohridsko jezero, arheolozi, arheologija Foto: Adnan Beci / AFP / Profimedia
Za sada naučnici smatraju da su se stanovnici naselja bavili poljoprivredom i da su koristili pripitomljenu stoku kao hranu.

- Otkrili smo semenke, biljke i kosti divljih i domaćih životinja – rekao je Iljir Đepali, albanski arheolog.

Veruje se da će biti potrebno oko dve decenije da nalazište bude potpuno ispitano i da naučnici daju svoje zaključke.

(Telegraf Nauka/ScienceAlert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    15. avgust 2023. | 10:38

    Koliko znam Lepenski vir je mnogo starije naselje.

  • Ivana

    15. avgust 2023. | 21:31

    Neka samo bude jasno da se smatra najstarijim naseljem na OBALI JEZERA, a ne najstarijim naseljem u Evropi... Ne zaboravite Lepenski vir i Vinču

  • Nebojsa

    15. avgust 2023. | 14:43

    Albanija postoji od 1912 godine

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>