Potraga za životom van Zemlje: NASA lansirala svemirsku letelicu ka Jupiterovom satelitu Evropa

A. I.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Veruje se da Evropa ima dvostruko više vode u tečnom stanju od Zemlje

Foto: Tanjug/AP Photo/John Raoux

Američka agencija NASA lansirala je svemirsku letelicu ka satelitu Evropa, zaleđenom Jupiterovom satelitu. "Europa Clipper" poletela je Svemirskog centra Kenedi na Floridi, a naučnici planiraju da ispita da li ispod leda postoji život.

Letelica je poletela trebalo bi da poleti sa kosmodroma Kenedi na Floridi danas u 12.06 sati po lokalnom vremenu (18.06 po centralnoevropskom vremenu), nakon što je prvobitni plan otkazan zbog uragana Milton, prenosi AP.

Foto: Tanjug/AP Photo/John Raoux

Ukoliko ne iskrsnu dodatni problemi, letelica teška šest tona, najveća koju je NASA ikada izgradila za planetarnu misiju, proći će pored Marsa i vratiti se u orbitu Zemlje pre nego što se katapultira ka Jupiteru i preleti više od tri milijarde kilometara dok 2030. godine ne bude stigla na svoje odredište.

"Europa Clipper" nosi devet instrumenata i jedan gravitacioni eksperiment. Cilj je ispitivanje okena ispod debelog sloja leda na Evropi. Veruje se da ovaj satelit ima dvostruko više vode u tečnom stanju od Zemlje.

- Instrumenti će raditi zajedno da odgovoren na naša najvažnija pitanja o Evropi. Saznaćemo kako ona funkcioniše, kakvo je njeno jezgro i šta je ispod okeana - rekao je Robert Papalardo, naučnik koji vodi misiju iz Laboratorije za mlazni pogon u Pasadeni, preneo je CNN.

Foto: Tanjug/AP Photo/John Raoux

Iako cilj ove misije, vredne pet milijardi dolara, nije direktna potraga za oblikom života na hladnom Jupiterovom mesecu, instrumenti sonde će pregledati površinu satelita Evropa u potrazi za tragovima organskih jedinjenja i detektovaće gasove koji se oslobađaju, kako bi procenili da li je Jupiterov satelit pogodan za život.

(Telegraf Nauka/Tanjug)