Misija DART je trajno promenila oblik i orbitu asteroidnog meseca

D. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova studija pruža uvide u geofiziku iza formiranja i evolucije asteroida.

Foto: NASA Photo / Alamy / Alamy / Profimedia

Kad se Nasina letelica za skretanje dvojnog asteroida (DART) 2022. godine sudarila sa asteroidnim mesecom Dimorfosom – taj mesec je znatno deformisan stvaranjem velikog kratera i tako drastično preoblikovan da je izbačen iz svoje originalne evolucione putanje, piše Science Daily.

Istraživači smatraju da bi Dimorfos mogao početi da se ponaša haotično u pokušaju da se vrati u gravitacionu ravnotežu sa svojim matičnim asteroidom Didimosom.

„Predviđanja pre sudara kako će DART promeniti kretanje Didimosa i njegovog meseca bila su uglavnom tačna“, kaže Derek Ričardson, profesor astronomije na Merilendskom univerzitetu. „Međutim, neki neočekivani nalazi daju bolju sliku kako asteroidi i druga mala tela nastaju i evoluiraju tokom vremena“.

Jedno od najvećih iznenađenja je bilo to koliko je sudar izmenio oblik Dimorfosa. Prvobitno je bio spljošten (sa oblikom hamburgera), ali je postao izduženiji (poput lopte za američki fudbal) nakon sudara sa letelicom.

„Očekivali smo da Dimorfos bude izdužen pre udara jer smo mislili da centralno telo meseca na taj način postepeno akumulira materijal sa primarnog tela kao što je Didimos“, rekao je Ričardson. „Osim toga, promena oblika Dimorfosa usled sudara verovatno je izmenila način interakcije sa Didimosom“.

Iako je DART udario samo u mesec, mesec i glavno telo su povezani gravitacijom. Fragmenti koje je letelica razbacala prilikom udara takođe su imali ulogu u poremećaju ravnoteže između meseca i njegovog asteroida, skraćujući Dimorfosovu orbitu oko Didimosa.

Zanimljivo, oblik Didimosa je ostao isti – što ukazuje da je telo većeg asteroida dovoljno čvrsto i jako da zadrži svoj oblik čak i nakon gubitka mase radi stvaranja svog meseca.

Dimorfos je verovatno bio u vrlo opuštenom stanju sa jednom stranom okrenutom prema glavnom telu, kao što je jedna strana Meseca uvek okrenuta prema Zemlji. Sad je izbačen iz ravnoteže, što znači da bi se mogao teturati napred-nazad u svojoj orijentaciji i takođe se rotirati haotično i nepredvidljivo.

„Sad je jedno od najvećih pitanja da li je Dimorfos dovoljno stabilan za sletanje letelice i postavljanje opreme“, kaže Ričardson. „Može biti potrebno sto godina da se vide značajne promene u tom sistemu. Saznanje koliko vremena je potrebno Dimorfosu da obnovi stabilnost govori nam važne stvari o njegovoj internoj strukturi, što će pomoći u budućim pokušajima skretanja opasnih asteroida“.

Do kraja 2026, misija Hera će stići do binarnog asteroidnog sistema Dimorfosa i Didimosa radi utvrđivanja internih svojstava oba asteroida i detaljnije analize misije DART i njenih posledica.

„DART je dao uvid u složenu gravitacionu fiziku van laboratorije i sve ovo istraživanje pomaže nam da podesimo naše napore za odbranu Zemlje u slučaju stvarne pretnje. Nije nemoguće da asteroid ili kometa priđe i ugrozi našu planetu. Sad imamo dodatnu liniju odbrane od tih eskternih pretnji“, kaže Ričardson.

(Telegraf Nauka/Science Daily)