Večite hemikalije nećemo da izbacimo iz podzemnih voda bar 40 godina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Postoji dosta rezervoara vode ispod zemlje zagađenih PFAS

Foto: Justin Long / Alamy / Alamy / Profimedia

Per- i polifluoralkil supstance, poznate i kao PFAS ili večite hemikalije, nećemo uspeti da izbacimo iz kontaminiranih podzemnih voda najmanje 40 godina. To je pokazalo istraživanje Državnog univerziteta Severne Karoline nakon istraživanja dva rezervoara podzemnih voda u toj američkoj državi.

Rezultati istraživanja, u kome su najmodernije tehnike korišćene da se prati starost tragova večitih hemikalija u vodi i njihova koncentracija, objavljeni su u žurnalu Environmental Science & Technology.

Istraživači su uzorke uzimali iz dva različita rezervoara podzemnih voda, oba u blizini hemijske fabrike okrugu Blejden, prenosi Phys.org.

- Postoji dosta podzemnih voda zagađenih večnim hemikalijama, i u naseljenim i u poljoprivrednim delovima. To pogađa stanovništvo na dva načina. Prvo, postoji oko 7.000 bunara na koje ovo zagađenje direktno utiče. Drugo, podzemne vode koje nose PFAS odlaze u reku Kejp fir, koja dalje pogađa sve rečne tokove u i oko Vilmingtona – rekao je Dejvid Ženero, profesor pomorskih, zemaljskih i atmosferskih nauka na Državnom univerzitetu Severne Karoline.

Naučnici su u uzorcima primetili PFAS stare do 43 godine u koncentracijama između 229 i 498 nanograma po litru. Poređenja radi, maksimalni dozvoljeni nivo ovih hemikalija u američkim vodovodima je 10 nanograma po litru.

- Ovi rezultati pokazuju da su potrebne decenije da prirodni vodeni rezervoari izbace PFAS koji su ušli u njih. A i ovo je možda potcenjivanje – rekao je Ženero.

(Telegraf Nauka/Phys.org)