Opstanak južnoameričkih lenjivaca ugrožen zbog klimatskih promena

A. I.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Koristeći indirektnu kalorimetriju, istraživači su merili potrošnju kiseonika i osnovnu telesnu temperaturu lenjivaca u uslovima koji oponašaju projektovane klimatske promene što ukazuje na zabrinjavajuću budućnost za ove životinje

Foto: Greg Balfour Evans / Alamy / Alamy / Profimedia

Opstanak lenjivaca (Choloepus hoffmanni), životinja koje žive u Srednjoj i Južnoj Americi ugrožen je zbog klimatskih promena, otkriva nova naučna studija. Poznate po svom sporom kretanju i mirnoj prirodi ove životinje mogle bi izumreti ako se temperature povećaju, upozoravaju naučnici, prenosi Njujork Post.

Istraživanje koje su sproveli naučnici koji proučavaju metabolički odgovor lenjivaca na rastuće temperature, sugeriše da bi energetska ograničenja ovih životinja mogla učiniti neodrživim njihov opstanak do kraja veka, posebno za populacije koje žive na visokim nadmorskim visinama.

Dr Rebeka Klif izjavila je da su lenjivci prirodno ograničeni svojim sporim metabolizmom i jedinstvenom nemogućnošću da efikasno regulišu telesnu temperaturu, za razliku od većine drugih sisara.

- Naša istraživanja pokazuju da lenjivci, posebno oni koji žive na velikim nadmorskim visinama, možda neće moći da prežive značajne poraste temperature predviđene do 2100. godinu - ukazala je dr Klif.

Koristeći indirektnu kalorimetriju, istraživači su merili potrošnju kiseonika i osnovnu telesnu temperaturu lenjivaca u uslovima koji oponašaju projektovane klimatske promene što ukazuje na zabrinjavajuću budućnost za ove životinje. Ograničena metabolička sposobnost obrade energije, u kombinaciji sa minimalnom geografskom fleksibilnošću, može ih sprečiti da se prilagode toplijim klimatskim uslovima.

Još jedan izazov za ovu životinjsku vrstu predstavlja spori tempo varenja i do 24 puta sporiji nego kod drugih sličnih biljojeda, pokazali su rezultati studije.

Svako povećanje metaboličke potražnje koje bi moglo da bude izazvano klimatskim promenama ne može se zadovoljiti samo povećanim unosom hrane što bi lenjivcima otežalo da održavaju energetski balans.

Studija sugeriše da bi ravničarski lenjivci mogli da se nose sa ovim promenama tako što bi pomeraju svoja staništa na veće nadmorske visine, ali planinski lenjivci su geografski ograničeni i nemaju takvu mogućnost.

(Telegraf Nauka/Tanjug)