Izgledaju kao vanzemaljci i nikad ranije nisu viđeni: Neverovatna stvorenja otkrivena na dnu okeana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je uzbudljivo, pronalazimo nove vrste kao istraživači u 18. veku, poručio Tomas Dalgren

Foto: SMARTEX/NHM/NOC

Providni morski krastavci, sunđeri u obliku pehara i ružičaste morske svinje neke su od najfascinantijih životinja otkrivenih tokom ekspedicije u dubinama Tihog okeana. Ova stvorenja izgledaju kao vanzemaljci, kao bića iz naučno-fantastičnih knjiga i filmova, ali je reč o životinjama koje žive kraj nas, na našoj planeti, samo na dnu Pacifika.

U martu je završena ekspedicija od 45 dana u zoni između Meksika i Havaja u istočnom Tihom okeanu. Jedan od naučnika na britanskom istraživačkom plovilu „Džejms Kuk“ bio je Tomas Dalgren, pomorski ekolog sa Univerziteta u Geteborgu i istraživačkog instituta NORCE.

- Ove oblasti Zemlje su najmanje istražene. Procenjuje se da su samo jedna od deset životinja koje žive tako duboko naučnici do sada uspeli da opišu – rekao je on u saopštenju Univerziteta.

Ekspedicija je ispitivala životinje koje obitavaju između 3.500 i 5.500 metara dubine.

- Ovo je veoma zanimljivo jer istraživači mogu da otkrivaju nove vrste i ekosisteme kao što su to radili u 18. veku. Veoma je uzbudljivo – rekao je Tomas Dalgren.

Životinje na ovim dubinama su adaptirane da žive sa vema malo nutrijenata. Uglavnom se hrane organskim ostacima, poznatim kao morski sneg, koji prada iz produktivnijih oblasti bliže površini. Zbog toga većinu životinja u ovoj oblasti čine one koje se hrane filtracijom kao sunđeri ili koje se hrane sedimentima kao morski krastavci.

- Nedostatak hrane dovodi do toga da individue žive daleko jedne od drugih, ali bogatstvo oblasti je iznenađujuće veliko. Vidimo mnogo specijalizovanih adaptacija među životinjama u ovoj oblasti – rekao je Dalgren.

Korišćenjem plovila kojim se upravlja iz daljine, ti je mogao da fotografiše život u velikim okeanskim dubinama. Jedna od vrsta snimljenih na taj način je sunđer u oblaku pehara, za koju se veruje da najduže živi od svih stvorenja na Zemlji. Veruje se da mogu da žive do 15.000 godina.

Otkrivena je ružičasta morska svinja ili „Barbi morska svinja“, morski krastavac iz roda Amperima. Kreću se veoma sporo tragajući za nutrijentima bogatim sedimentima.

- Ovi morski krastavci su među najvećim životinjama otkrivenim na ovoj ekspediciji. Deluju kao usisivač okeanskog dna, specijalizovani za otkrivanje sedimenta koji je prošlao najmanje kroz nekoliko stomaka – kaže Dalgren.

Tu su i providni morski krastavci iz porodice Elpidiidae, kojima se jasno vidi da jedu sediment, a rep imaju verovatno da bi plivali.

Cilj ekspedicije je da mapira bio diverzitet oblasti, gde se planira razvoj rudarstva retkih metala za solarne panele i baterije električnih materijala.

- Sada znamo o ovom okruženju mnogo više i možemo da ga zaštitimo. Danas se 30 odsto ovih oblasti smatra zaštićeno, ali moramo da znamo više da bismo sprečili rizik od istrebljenja – rekao je Dalgren.

(Telegraf Nauka / University of Gothenburg)