Otkrivena ruda sa ekstremno retkim i vrednim elementom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kineski naučnici u rudniku Bajan Obo otkrili niobobaotit, koji sadrži niobijum

Foto: Liu SL/Featurechina / Zuma Press / Profimedia

Naučnici u Kini otkrili su nikad ranije viđenu rudu koja sadrži redak materijal koji se veoma traži zbog svojih superprovodničkih svojstava. Ruda nazvana niobobaotit sadrži niobijum, titanijum, gvožđe i hlorid, prenosi LiveScience.

Otkriće niobijuma izazvalo je pravo uzbuđenje jer se trenutno koristi uglavnom u proizvodnji čelika, koji značajno ojačava, a da ne dodaje težinu. Niobijum se koristi i za proizvodnju drugih legura i može da se nađe u akceleratorima čestica i drugoj naprednoj naučnoj opremi jer funkcioniše kao superprovodnik na niskim temperaturama, navodi Kraljevsko hemijsko društvo.

Ruda je otkrivena u rudniku Bajan Obo u kineskoj provinciji Unutrašnja Mongolija. Ovo je 17. nova vrsta rude otkrivena u tom rudniku i jedan od 150 minerala otkrivenih u regionu, objavila je Kineska nacionalna nuklearna korporacija (CNNC).

Otkriće može da bude neočekivani dobitak za Kinu, koja trenutno uvozi 95 odsto niobijuma.

- U zavisnosti od količine i kvaliteta ovog nobijuma, Kina bi mogla da postane samodovoljna kada je reč o ovoj rudi – rekao je za South China Morning Post Antonio Kastro Neto, profesor inženjeringa na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru.

Brazil je trenutno najveći snabdevač sveta ovim retkim metalom, a Kanada je na drugom mestu.

Za ovim materijalom tek je moguća pomama jer naučnici već rade na razvoju niobijum-litijumskih i niobijum-grafenskih baterija. One bi trebalo da se pune značajno brže od postojećih i ne predstavljaju opasnost.

(Telegraf Nauka/LiveScience)