Ruski naučnici prave meso pomoću 3D štampača

A. I.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: ANP via AFP / AFP / Profimedia

Ruski naučnici osmislili su proizvodnju mesa pomoću 3D štampača. To će omogućiti ne samo stvaranje veštačkog mesa bez klanja životinja, već i programiranje sastava da bi se, na primer, dobio proizvod sa manjom količinom masti.

Prema rečima stručnjaka sa Donskog državnog tehničkog univerziteta (DSTU), to će zahtevati dodatna naučna istraživanja u oblasti proizvodnog inženjerstva, prenele su RIA Novosti.

Rezultati istraživanja ruskih naučnika objavljeni su u časopisu Frontiers in Bioscience - Landmark.

Prema rečima stručnjaka Ujedinjenih nacija, stanovništvo Zemlje će do 2050. godine dostići gotovo 10 milijardi ljudi. Da bi se taj broj ljudi nahranio potrebno je promeniti način proizvodnje hrane. Jedan od načina za to je uzgajanje kvalitetnog proteina i 3D štampa mesa, navode RIA Novosti.

Da bi se odštampalo veštačko meso, ćelije se uzimaju od životinje donora pomoću biopsije koje se zatim umnožavaju u povoljnim uslovima, odnosno stvara se ćelijska kultura. Iz ovog materijala moguće je odštampati trodimenzionalni proizvod koji će imati ukus veoma sličan mesu, saopštio je Univerzitet.

Biološka štampa mesa već je prisutna širom sveta. Prva proba goveđeg burgera uzgojenog u laboratoriji organizovana je 5. avgusta 2013, a već od 2020. meso iz epruvete prodaje se u Singapuru i Izraelu.

(Telegraf Nauka/Tanjug)