• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pirinač s goveđim ćelijama napravljen u laboratoriji: Da li biste probali hibridna zrna puna proteina? ANKETA

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Južnokorejski naučnici veruju da bi ovaj proizvod manje zagađivao okolinu i bio jeftiniji od mesa

  • 2
Hibridni pirinač Hibridni pirinač... Foto: Yonsei University / Ferrari / Profimedia

Naučnici su poslednjih godina razvili različite alternative za uobičajenu hranu – od piletine iz epruvete do odštampanih pljeskavica od proteina iz cvrčaka. Južnokorejski istraživači sada su otišli korak dalje praveći hibridnu hranu – ćelije goveđih mišića i masnoće uzgojene unutar zrna pirinča.

Metoda je predstavljena u žurnalu Matter, a, kako navodi EurekAlert!, rezultat je „nutritivno jaka i ukusna hibridna hrana“. Međutim, pitanje je koliko ljudi će uopšte želeti da proba goveđi pirinač iz laboratorije imajući u vidu da ništa od slične hrane iz epruvete nije postalo popularno.

Da li biste probali hibridni pirinač s goveđim ćelijama?

Glasajte

- Zamislite da dobijamo sve nutrijente koji su nam potrebni iz ćelijski uzgojenog proteinskog pirinča. Pirinač već ima visok nivo nutrijenata, ali dodavanje ćelija iz goveda može da to dodatno pojača – rekao je Sohjon Park, autor studije sa Jonsej univerziteta.

Kod životinja, biloške „skele“ vode i podržavaju trodimenzionalni rast ćelija kojim se formiraju tkiva i organi. Da bi uzgojili meso na ćelijskoj nivou, tim je imitirao ćelijsko okruženje, ali korišćenjem pirinča. Zrna pirinča su šupljikava i imaju organizovanu strukturu, što predstavlja solidnu „skelu“ za uzgoj životinjskih ćelija u njima. Određeni molekuli pronađeni u pirinču mogu da pomognu u uzgoju ovih ćelija, zbog čega je on idealna platforma.

Tim je prvo prekrio pirinač ribljim želatinom, što je bezbedan i jestiv sastojak koji pomaže ćelijama da se bolje prikače za zrna pirinča. Matične ćelije kravljih mišića i masnoće ubačeni su onda u pirinač i ostavljeni da rastu u Petrijevoj šolji od devet do 11 dana. Finalni produkt je ćelijski uzgojen goveđi pirinač sa sastojcima koji zadovoljavaju sve standarde bezbednosti hrane i imaju mali rizik od alergija.

Hibridni pirinač ima osam odsto više proteina i sedam odsto više masnoće od običnog pirinča. Dok je onaj sa više mišića imao miris sličan govedini i bademu, onaj s masnoćom mirisao je na maslac ili kokosovo ulje.

- Obično dobijamo protein iz stoke, ali njen uzgoj konzumira više resursa i vode i otpušta mnogo gasova s efektom staklene bašte – rekao je Park.

Ovaj način proizvodnje hibridnog pirinča mnogo manje zagađuje okolinu. Procena je, navode, da na 100 grama proizvedenog proteina, hibridni pirinač otpusti 6,27 kilograma ugljen-dioksida, dok za uzgoj iste količine proteina iz obične govedine otpušta 49,89 kilograma ugljen-dioksida. Veruju da bi proizvod bio i jeftiniji jer bi kilogram tog pirinča koštao 2,23 dolara po kilogramu, što je mnogo manje od govedine.

(Telegraf Nauka/EurekAlert!)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lona

    15. februar 2024. | 18:41

    Morali su nesto da smisle da ubrzaju smanjenje broja stanovnika na planeti. Idealan nacin .

  • Painkiller

    15. februar 2024. | 23:27

    Ne znam da li želim da ovakve stvari postanu uobičajeni deo ishrane. Ne zato što se plašim neke zavere Bila Gejtsa, nego nigde nije navedeno da li su uradili ispitivanje da li ovaj vid hrane ima dugoročne posledice na ljudsko zdravlje a mislim da je to najvažnije. Sa svim tim veštačkim mesom to mi je glavni problem, niko ne zna da li je bezbedno koristiti ga 10 ili 20 godina, da li može da utiče štetno na crevnu floru, hormone u telu, žlezde...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>