• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Egzotično“ veštačko meso nije baš bezopasno

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Meso proizvedeno u laboratoriji dobija na popularnosti. Međutim, iako napravljeno u laboratoriji, nije 100% neškodljivo i možda je pretnja po ugrožene životinje.

  • 0

Pljeskavica, meso Foto: Shutterstock
Nove kompanije razvijaju meso koje se proizvodi iz ćelija egzotičnih i izumrlih životinja kao što su tigar, zebra i mamut. Međutim, dok je laboratorijski proizvedeno meso dobra opcija za one koji ne žele da konzumiraju prirodno meso, ono izaziva negodovanje, piše Science Times.

Tvrdi se da bi ova tehnologija mogla stvoriti apetit za meso pravog tigra i dodatno ugroziti ove velike divlje mačke. Jilmaz Bora, izvršni direktor kompanije Primeval Foods, koja laboratorijski proizvodi meso tigra, kaže da je počeo da razvija alternativne proteine kako bi preobratio ljude koji nepopustljivo jedu meso industrijski uzgojenih životinja. Međutim, verovao je da će „muževne“ grupe koje održavaju konzumaciju mesa smatrati meso velikih mačaka privlačnijim.

Pravljenje mesa iz ćelija neke moćne životinje možda je dobar način da se promoviše meso proizvedeno u laboratoriji. Ipak, problemi će nastati ako potražnja za mesom divljeg tigra poraste zbog apetita za laboratorijski proizvedene tigrove. Trenutno je u životu samo 4.500 divljih tigrova.

Krivolov zbog delova njihovih tela, prvenstveno radi upoterebe u tradicionalnoj kineskoj medicini, jedna je od glavnih opasnosti po velike životinje, naročito tigrove. Očekivali biste da će veštačko meso zauzeti tržište, eliminišući potražnju za delovima tela divljeg tigra.

Međutim, čak i ako laboratorijski proizvedeno meso tigra bude komercijalni uspeh, to nije garancija da će potražnja za mesom divljeg tigra nestati. Uvek mogu postojati ljudi koji žele prirodnu stvar.

Tako što se uvodi u normalne tokove, tržište za delove tigra postaje mnogo veće. Čak i kad bi manje od 1% vašeg tržišta od, recimo, milijardu ljudi želelo prirodnu stvar, to bi i dalje predstavljalo pretnju po 4.500 tigrova.

Šta je „kultivisano“ meso?

Kultivisano meso je proizvedeno u laboratoriji putem ćelijske agrikulture. Laički rečeno, kultivisano meso je proizvedeno direktno iz ćelija.

Svako meso može biti kultivisano. Proizvođači kultivišu meso različitih vrsta, domaćih i divljih. Prvi kultivisani mesni proizvodi, poput burgera i kobasica, prodavani su kao mleveno meso. Kultivisani bifteci i filei bi uskoro trebalo da budu dostupni.

Što se ukusa tiče, kultivisano meso ima ukus poput konvencionalnog. Proizvođači nastoje na usklađivanju sa ukusom i strukturom konvencionalnog mesa. U pogledu hranljive vrednosti, obe vrste imaju iste hranljive materije, a neki proizvođači kultivisanog mesa rade na optimizaciji nutritivnih profila.

(Telegraf Nauka/Science Times)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>