Da li punomasni sir smanjuje rizik od demencije? Naučnici 25 godina pratili 27.670 osoba, evo šta je zaključak
Osobe koje jedu veće količine punomasnog sira i pavlake imaju manji rizik od demencije kasnije u životu. To su rezultati studije objavljene u Neurology, medicinskom žurnalu Američke akademije neurologije.
Otkriće ukazuje na to da postoji veza između ove hrane i rizika od razvoja demencije, ali ne dokazuje da veća količina punomasnih mlečnih proizvoda sprečava demenciju, piše ScienceDaily.
Punomasnim sirevima smatraju se sirevi sa više od 20 odsto masti. Punomasne pavlake uglavnom sadrže od 30 do 40 odsto masti.
- Rasprave o ishrani sa mnogo ili sa malo masti traju decenijama i oblikuju zdravstvene savete. Povremeno su čak sirevi bili svrstani među nezdrave namirnice čiji unos je neophodno ograničiti. Naša studija otkrila je da neki punomasni mlečni proizvodi mogu da smanje rizik od demencije, što je u suprotnosti sa nekim pretpostavkama o mastima i zdravlju mozga – rekla je dr Emili Sonested sa Univerziteta u Lundu.
Istraživački tim je analizirao podatke o ishrani i zdravlju 27.670 odraslih osoba u Švedskoj. Na početku studije učesnici su u proseku imali 58 godina. Praćeni su oko 25 godina, a tokom tog perioda kod 3.208 osoba je dijagnostikovana demencija.
Kako bi pratili navike u ishrani, učesnici su beležili sve što su konzumirali tokom jedne nedelje. Takođe su odgovarali na pitanja o tome koliko često su jeli određene namirnice tokom prethodnih nekoliko godina i razgovarali su sa istraživačima o svojim metodama pripreme hrane.
Jedan deo analize fokusirao se na svakodnevnu konzumaciju punomasnog sira. Istraživači su uporedili ljude koji su jeli 50 grama ili više dnevno sa onima koji su jeli manje od 15 grama dnevno.
Do kraja studijskog perioda, 10% učesnika koji su jeli veće količine punomasnog sira razvilo je demenciju, u poređenju sa 13% onih koji su jeli manje. Nakon što su uzete u obzir razlike u godinama, polu, obrazovanju i ukupnom kvalitetu ishrane, istraživači su otkrili da je veća konzumacija sira povezana sa 13% manjim rizikom od demencije.
Kada su ispitivani specifični oblici demencije, povezanost je bila najjača kod vaskularne demencije. Ljudi koji su konzumirali više punomasnog sira imali su 29% manji rizik od razvoja ovog tipa.
Istraživači su takođe primetili manji rizik od Alchajmerove bolesti među učesnicima koji su jeli više punomasnog sira, ali ovaj obrazac je primećen samo kod onih koji nisu nosioci varijante gena APOE e4, genetskog faktora rizika za Alchajmerovu bolest.
Studija je takođe ispitala uticaj konzumacije punomasne pavlake. Istraživači su uporedili ljude koji su unosili najmanje 20 grama dnevno sa onima koji je uopšte nisu konzumirali. Nakon sličnih prilagođavanja na faktore zdravlja i način života, istraživači su otkrili da je svakodnevna konzumacija punomasne pavlake povezana sa 16% manjim rizikom od demencije nego kod ljudi koji je nisu koristili.
Nisu svi mlečni proizvodi pokazali istu vezu sa rizikom od demencije. Istraživači nisu pronašli nikakvu povezanost između demencije i konzumacije nemasnog sira, nemasne pavlake, punomasnog ili nemasnog mleka, maslaca ili fermentisanog mleka.
- Ovi nalazi sugerišu da, kada je u pitanju zdravlje mozga, nisu svi mlečni proizvodi isti. Dok je konzumiranje više punomasnog sira i pavlake povezano sa smanjenim rizikom od demencije, drugi mlečni proizvodi i nemasne alternative nisu pokazali isti efekat. Potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdili rezultati naše studije i ispitalo da li konzumiranje određenih punomasnih mlečnih proizvoda zaista nudi određeni nivo zaštite za mozak – rekla je Sonestedova.
Jedno od ograničenja studije je to što su svi učesnici živeli u Švedskoj, što znači da se rezultati možda ne mogu primeniti na ljude u drugim zemljama.
(Telegraf Nauka/ScienceDaily)