Rano uvođenje kikirikija u ishranu beba smanjuje alergiju za više od 40 odsto, pokazalo istraživanje
Oko 60.000 dece u Sjedinjenim Američkim Državama izbeglo je razvoj alergije na kikiriki od 2015. godine, kada su zdravstvene vlasti prvi put preporučile uvođenje alergena već od četvrtog meseca života deteta, prenosi AP.
Prema studiji objavljenoj u žurnalu Pediatrics, broj alergija na kikiriki kod dece uzrasta do tri godine opao je za više od 27 odsto nakon prvih smernica, a za više od 40 odsto nakon što su one proširene 2017. godine.
- Danas zaista možemo da kažemo da ima manje dece sa alergijama nego što bi ih bilo bez ovog zdravstvenog programa - rekao je dr Dejvid Hil iz Dečje bolnice u Filadelfiji.
Iako ukupna stopa alergija na hranu u SAD i dalje raste i pogađa oko osam odsto dece, od čega više od dva odsto ima alergiju na kikiriki, stručnjaci ocenjuju da je rana izloženost ključna za prevenciju.
Alergija na kikiriki nastaje kada imuni sistem pogrešno prepozna proteine u kikirikiju kao štetne i oslobodi hemikalije koje izazivaju alergijske simptome, uključujući osip, respiratorne tegobe i ponekad po život opasnu anafilaksu. Decenijama su lekari preporučivali da se unošenje kikirikija i drugih potencijalno alergenih namirnica odloži do treće godine života, međutim, 2015. godine Gideon Lak sa Kraljevskog koledža u Londonu objavio je studiju "Učiti rano o alergiji na kikiriki" u kojoj je istaknuto da uvođenje proizvoda od kikirikija u ranom detinjstvu smanjuje rizik od razvoja alergije na hranu za više od 80 odsto.
Kasnija analiza pokazala je da se zaštita održava kod oko 70 odsto dece i tokom adolescencije.
(Telegraf Nauka/Tanjug)