Pića sa veštačkim zaslađivačima povezana sa nepravilnim srčanim ritmom
Kineski istraživači kažu da konzumiranje pića sa veštačkim zaslađivačima može povećati rizik od atrijalne fibrilacije za čak 20%.
Konzumiranje više od dva litra dijetetskih ili drugih pića sa veštačkim zaslađivačima nedeljno može povećati rizik od opasnog neregularnog srćanog ritma za 20%, u poređenju sa ljudima koji uopšte ne konzumiraju, piše Guardian.
Studija iz Šangaja otkrila je da su ljudi koji piju takva pića podložniji stanju poznatom kao atrijalna fibrilacija – haotično treperenje srčanih pretkomora, koje inače imaju regularan ritam.
Simptomi atrijalne fibrilacije uključuju umor, otežano disanje i lupanje srca. Stanje često može biti genetsko, ali takođe postoje neki izmenljivi faktori rizika. Stvari koje ne možete kontrolisati su genetika i starost, isto veliki faktor rizika. Među stvarima koje možete kontrolisati su pušenje, hipertenzija, apneja u snu, gojaznost i ishrana.
Bitni su optimizacija krvog pritiska i životni stil dobar za zdravlje srca. Pravilna ishrana i vežbanje smanjuju ponavljanje atrijalne fibrilacije nakon tretmana putem izvesnih procedura.
Još nema definitivnog odgovora na pitanje da li su niskokalorična pića ili pića bez kalorija sa veštačkim zaslađivačima zdravija od običnih pića. Kad je u pitanju atrijalna fibrilacija i ishrana, ključni su izbegavanje hrane sa visokim sadržajem holesterola i masti i redovno vežbanje. Čak i neznatan gubitak težine je povezan sa mnogo ređim ponavljanjem atrijalne fibrilacije nakon tretmana.
Atrijalna fibrilacija takođe može da dovede do stvaranja krvnih ugrušaka, moždanih udara i drugih komplikacija u vezi sa srcem. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da je moždani udar vodeći uzrok ozbiljne dugoročne invalidnosti. A atrijalna fibrilacija je vodeći uzrok moždanog udara u Sjedinjenim Američkim Državama.
Ljudi stariji od 65 godina su u većoj opasnosti od srčanih oboljenja kao što je atrijalna fibrilacija i moždanog udara, zbog čega je važno da imaju zdrav životni stil i izbegavaju pića sa veštačkim zaslađivačima.
Takođe postoje neki dokazi koji povezuju atrijalnu fibrilaciju sa ranom demencijom kasnije u životu.
Studija je proučavala i pića sa dodatim šećerom i čiste nezašećerene sokove, kao što je sok od narandže. Otkriveno je da pića sa dodatim šećerom povećavaju rizik od atrijalne fibrilacije za 10%, dok je konzumacija otprilike 100 mililitara čistog nezašećerenog soka smanjila rizik za 8%.
(Telegraf Nauka/Guardian)