Podmornica sa 64 mornara nestala pre 81 godinu: Lovci na olupine rešili misteriju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Britansko plovilo otkriveno u Ikarijskom moru

Britanske podmornice T-klase iz vremena Drugog svetskog rata... Foto: Mediadrumimages/NormanFriedman/A / Media Drum World / Profimedia

Britanska podmornica HMS Trooper (N91) i sva 64 mornara na njoj nestali su početkom oktobra 1943. nakon što su posetili grčko ostrvo Kalamos. Lovci na olupine konačno su rešili misteriju i pronaši ostatke ove podmornice.

Istraživanje je vodio grčki podvodni ekspert Kostas Toktarides, osnivač i vlasnik Planet Blue. On kaže da 14 ranijih ekspedicija nije uspelo da locira olupinu jer su je tražili previše na istoku, gde je navodno viđena 14. oktobra 1941, piše LiveScience.

Podmornica, koja je učestvovala u ratnim misijama u delu prepunom nemačkih podvodnih mina u vreme Drugog svetskog rata, trebalo je da stigne u Bejrut 17. oktobra 1943, ali se nije pojavila.

Toktarides i njegova ekipa locirali su olupinu severno od ostrva Donusa, u Ikarijskom moru.

- Ikarijsko more je jedno od najtežih mora za proučavanje jer ima jake vetrove, talase i jake podvodne struje. Međutim, konstanta i uporna istraga se isplatila – rekao je Toktarides za LiveScience.

Oni su olupinu locirali 3. oktobra korišćenjem sonara, a onda su koristili dron da dođu do nje. Trooper se nalazi na dubini od 253 metra.

Jaka eksplozija raznela je podmornicu T-klase na tri dela. Otvor podmornice je bio otvoren, pa se pretpostavlja da je u trenutku kada je podvodna mina eksplodirala britanska podmornica bila na površini.

(Telegraf Nauka/LiveScience)