5 najmisterioznijih predmeta iz prošlosti: Arheolozi nemaju pojma čemu ovo služi

Vreme čitanja: oko 3 min.

Istraživači prošlosti nekad nemaju dovoljno podataka da zaključe zašto su pojedini predmeti pravljeni pre nekoliko vekova

Foto: Paul Fleet / Panthermedia / Profimedia

Nova otkrića često zbunjuju arheologe, ali oni vrlo brzo znaju kako je većina predmeta iz prošlosti nastala i čemu je služila. Međutim, ima izuzetaka, a to su neolitske kamene lopte, rimski dodekaedar, neolitki valjak od krede...

- Ovi predmeti su odličan primer zašto otkrivanje prošlosti i dalje fascinira i profesionalce i javnost – napisala je za The Conversation Nataša Harlou sa Odeljenja za arheologiju Univerziteta u Notingemu.

1. Neolitske kamene lopte

Napravljene i izrezbarene kamene lopte pronađene su uglavnom u Škotskoj, a napravljene su u vreme kasnijeg neolita, otprilike između 3200. i 2500. godine pre nove ere. Do sada ih je otkriveno 425. Veličine su lopte za kriket i napravljene su od različitih vrsta kamena, a na njima su izrezbareni različiti ukrasi.

Neke kamene lopte pronađene su u grobnicama, druge u naseljima. Retko su identične, pa se ne čini da su deo jednog seta.

- Da li su ovo projektili za napad na predatore? Oružje? Igračke? Ili uređaj za merenje težine? Naučnici i dalje ne znaju

2. Rimski dodekaedar

Dodekaedar otkriven u Francuskoj pre četiri godine... Foto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Profimedia

Zbog novog otkrića u Engleskoj, ovi interesantni predmeti iz vremena Rimskog carstva ponovo su privukli pažnju javnosti.

Do sada ih je pronađeno oko 130 u različitim oblastima nekadašnje imperije, svaki od njih napravljen je od legure bakra.

- Nijedan prikaz ovih predmeta nije pronađen ni u antičkoj literaturi ni u umetnosti. Nemaju standardnu veličinu, a na njima nema tragova korišćenja. Arheolozi ne znaju za šta su korišćeni – navodi Nataša Harlou.

3. Neolitski valjak od krede

Victoria Jones / PA Images / Profimedia

Tri izrezbarena cilindra od krede pronađena su 1889. u dečjem grobu u Folktonu. Oni imaju geometrijsku dekoraciju i nešto što je nalik očima, nosu i obrvama. Četvrti valjak pronađen je 1993. u Lavantu, a peti, mnogo ukrašen, u Barten Agnesu 2015. Poslednji je zakopan sa ostacima troje dece, koja su živela otprilike između 30005. i 2890. pre nove ere.

- Motivi na njima su estetski slični neolitskim kamenim loptama. Neki veruju da je bio mera za stopu, drugi su ih povezivali sa nestalim posudama, treći sa astronomskim opservacijama, ali prisustvo u grobovima dece ukazuje na mnogo osetljivije objašnjenje – navela je Nataša Harlou.

4. Otvoreni prstenovi iz bronzanog doba

Bronzano doba donelo je izvanredan zlatni nakit. Ovi mali otrvoreni prstenovi iz kasnijeg bronzanog doba, otprilike između 1000. i 800. godine pre nove ere pronađeni su u Irskoj, Britaniji i delovima Engleske, uglavnom u parovima i sa lepim ornamentima.

- Neki pretpostavljaju da su u pitanju minđuše za nos, minđuše ili nakit za kosu. Ali nijedno od ovih objašnjenja nije zadovoljavajuće jer bi bili ekstremno neudobni za nošenje. Potreban nam je kontekst – navodi Nataša Harlou.

5. Rimsko-britanski kozmetički mlin

Kozmetički mlin pravi se od bakra i ima dva dela. Jedan je za mlevenje, drugi za tucanje. U Britaniji rimskog doba bilo ih je dosta, a slični nisu nađeni u kontinentalnoj Evropi. Kod njih nije misterija čemu služe, već to koju su supstancu oni mleli.

- Jedni veruju da je korišćena za lekove, za afrodizijake, za kozmetiku, za narkotike… Sadržaj još nije uspešno analiziran – navela je Harlou.

(Telegraf Nauka / The Conversation)