Obezglavljeni muškarci i deformisane lobanje otkriveni kraj piramide Maja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheolozi su u Meksiku pronašli grobnice 13 pojedinaca koji su imali između 17 i 35 godina

Piramide u gradu Moral-Reforma u Meksiku Foto: Lev Levin / Shutterstock

Arheolozi su u Meksiku otkrili grobnice 13 pojedinaca, od kojih su dve osobe obezglavljene prilikom rituala žrtvovanja bogovima a pet su imale produžene lobanje zbog namerne deformacije, blizu piramide Maja u arheološkom nalazištu Moral-Reforma, piše LiveScience.

Istraživači meksičkog Nacionalnog instituta antropologije i istorije (INAH) inicijalno su otkrili grobnice u aprilu, ali su tek sada objavili njihov pronalazak jer su potvrdili da su u pitanju ljudski ostaci. Grobnice su nastale između 600. i 900. godine, u vreme kada je kultura Maja cvetala u regionu, objavio je INAH u saopštenju.

U grobnici su otkrivene ljudske lobanje, fragmenti vilica, kosti do njih i gornjih ekstremiteta. Analize su pokazale i da su neke kosti prekrivene crvenim pigmentom.

Anatomsko ispitivanje pokazalo je da su svi sahranjeni pojedinci imali između 17 i 35 godina. Tokom prvog milenijuma, Maje su ponekad žrtvovale ratne zarobljenike, ali nije jasno da li su ovi ljudi bili zarobljenici ili ne.

Produžena lobanja iz Centralne Amerike Foto: Sabena Jane Blackbird / Alamy / Alamy / Profimedia

Istraživačima su posebno zanimljive produžene lobanje pet individua. Veruje se da je ta deformacija postizana vezivanjem glave trakama u detinjstvu i tokom odrastanja. To je bila česta praksa među Majama, ali je zabeležena i kod nekih naroda u Japanu, kod Huna, u srednjovekovnoj Evropi i među nekim američkim urođeničkim plemenima. Ne zna se da li je ta namerna deformacija lobanje menjala socijalni status osobe na bolje, piše LiveScience.

Moral-Reforma bila je centar jednog majanskog kraljevstva koje je povremeno bilo u savezništvu sa drugim majanskim gradovima poput Kalakmula i Palenkea, naveo je INAH. Istraživanja i iskopavanja u Moral-Reformi uveliko traju, a do sada su arheolozi otkrili 76 zgrada iz pretkolumbijskog perioda. Ipak, kada je reč o dobro očuvanim piramidama nedaleko od mesta gde su otkrivene lobanje, arheolozi ne znaju kom božanstvu je bila posvećena glavna piramida u gradu.

(Telegraf Nauka/Live science)