• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Običaj i dalje zbunjuje arheologe: Tajna deformisanih lobanja naroda sa japanskog ostrva Tanegišima!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici i dalje nisu sigurni da li su ove deformacije bile namerne ili su predstavljale neželjen rezultat nekih postojećih navika

  • 1

Običaj deformisanja lobanja zabeležena je kod mnogih kultura kroz istoriju, a tim bioloških antropologa i arheologa sa Univerziteta Kjušu u Japanu i Univerziteta Montane u SAD istraživao je ovu praksu kod naroda Hirota, koji je živeo na japanskom ostrvu Tanegišima između 3. i 7. veka, piše EurekAlert!

- Jedna lokacija u Japanu koja je dugo bila povezivana sa deformacijom lobanja je nalazište Hirota na ostrvu Tanegašima. Ovo je ogromno groblje naroda Hirota, koji je živeo tu od perioda Jajoi u 3. do perioda Kofun u 7. veku. Iskopavanja su sprovođena od 1957. do 1959. i od 2005. do 2006. Od inicijalih iskopavanja otkrivene su deformacije lobanja koje karakteriše kratka glava i spljoštena pozadina lobanje, posebno potiljačna i zadnji deo temene kosti – objasnio je Noriko Seguči, profesor Univerziteta Kjušu.

Iako je nalazište idealno za proučavanje fenomena, naučnici i dalje nisu sigurni da li su ove deformacije lobanje bile namerne ili su predstavljale neželjen rezultat nekih postojećih navika.

Istraživači su sve analizirali hirbridnim pristupom – koristili su dvodimenzionalne slike da prouče oblik lobanje, kao i trodimenzionalne skenove njihove površine. Uporedili su podatke i sa podacima sa drugih arheoloških nalazišta u Japanu iz sličnog perioda.

- Naši rezultati pokazuju specijalnu morfologiju lobanje i značajnu statističku varijabilnost između pojedinaca iz naroda Hirota i pojedinaca iz naroda Doigahama Jajoi i Jomon. Prisustvo pljosnate pozadine lobanje karakterišu deformacija potiljačne kosti, kao i udubljenja u delovima lobanje koji drže kosti zajedno, a posebno na sagitalnom i lamboidnom šavu, ukazuju na to da su deformacije bile namerne – rekao je Seguči.

Motivacija iza ovoga je i dalje nejasna, ali su istraživači, čija je studija objavljena u žurnalu PlosOne, imali hipotezu da su pripadnici naroda Hirota deformisali lobanje da bi sačuvali identitet grupe i olakšali trgovinu školjkama na daljinu, na šta ukazuju neki arheološki dokazi.

- Naša otkrića značajno pomažu u razumevanju prakse deformacije lobanje u antičkim društvima. Nadamo se da će dalja istraživanja u regionu da nam pomognu da shvatimo društveni i kulturni značaj ove prakse u istočnoj Aziji i svetu – naveo je Seguči.

(Telegraf Nauka/EurekAlert!)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    18. avgust 2023. | 17:47

    Ма не ! То су ванземаљци, тврде присталице те теорије!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>