• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Džinovska planeta ima gustinu kao šećerna vuna: Kosmička misterija zbunila naučnike

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

WASP-193b veća je od Jupitera 50 odsto, ali je njena masa 7 puta manja

  • 1

Neverovatna džinovska planeta nazvana WASP-193b otkrivena je oko zvezde nalik Suncu udaljene od nas 1.200 svetlosnih godina. Planeta je 50 odsto veća od Jupitera, ali je njena masa sedam puta manja tako da ima gustinu kao šećerna vuna, saopštio je Univerzitet u Liježu.

Planetu je otkrio internacionalni tim naučnika laboratorije EXOTIC Univerziteta u Liježu, u saradnji sa Institutom tehnologije Masačusetsa i Asatrofizičkog instituta u Andaluziji, prenosi EurekAlert!

- WASP-193b je druga planeta sa najmanjom gustinom koja je do danas otkrivena. Prva je Kepler-51d, koja je mnogo manja – rekao je Halid Barkauji, postdoktorand laboratorije EXOTIC i glavni autor studije objavljene u Nature Astronomy.

- Njena ekstremno mala gustina ne može da se reprodukuje standardnim modelima gasnih divova, čak i pod nerealnom pretpostavkom strukture bez jezgra – dodao je on.

Novu planetu prvo je primetio WASP („Potraga za planetama širokog ugla“), internacionalna kolaboracija akademskih institucija koje zajedno rukovode sa dve robotske opservatorije, jednom na severnoj i drugom na južnoj hemisferi.

Između 2006. i 2008, pa od 2011. do 2012. južna opservatorija je primetila povremene nestanke svetlosti koji se poklapaju sa kruženjem planete oko zvezde WASP-193. Utvrdili su da je reč o planeti koja kruži oko zvezde 6,25 dana. Merenja su dala procenu veličine planete, ali je tek najnovijim analizama utvrđena i njena gustina.

Analize su zbunile naučnike jer se pokazalo da je gustina planete 0,059 grama po kubnom centimetru. Poređenja radi, gustina Jupitera, gasnog diva, je 1,33 grama po kubnom centimetru, a Zemlje 5,51 gram po kubnom centimetru. Jedan od materijala koji je po gustini najbliži gustini ove novootkrivene planete je šećerna vuna, čija gustina je 0,05 grama po kubnom centimetru, navodi se u saopštenju.

- Planeta je tako lagana da je teško misliti o njoj kao o čvrstom materijalu. Razlog što za poređenje koristimo šećernu vunu je što je i ona, kao i planeta, super pufnasta i uglavnom se sastoji od vazduha – rekla je Džulijen de Vit, profesorka MIT i koautorka studije.

Ova planeta je, pretpostavljaju, sastavljena uglavnom od vodonika i helijuma.

- Ne znamo kako da posmatramo ovu planetu u skladu sa teorijama o formacijama planeta koje imamo trenutno, jer je drugačija od svih njih. Pratimo detaljnije atmosferu, da vidimo i bolje razumemo njen evolutivni put – rekao je Francisko Pozuelos, astronom Astrofizičkog instituta Andaluzije.

- WASP-193b je kosmička misterija. Biće potrebno mnogo posmatračkog i teorijskog rada da shvatimo teorijske meganizme koji mogu možda da rezultiraju ovakvom ekstremnom inflacijom – zaključio je Halid Barkauji.

(Telegraf Nauka / EurekAlert!)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>